Hoppa till huvudinnehåll Fysioterapeuterna Sök Logga in Bli medlem
Äldre kvinna som tränar med armarna utsträckta.

Foto: Colourbox.

Debatt: Skapa förutsättningar att arbeta med fallprevention

Publicerad: 2024-08-28 08:42

Prioritera i verksamheterna för att ge fysioterapeuter goda förutsättningar att arbeta med att förebygga fallolyckor, uppmanar Marina Arkkukangas och Cecilia Winberg.

Antalet fallolyckor som lett till sluten och/eller specialiserad öppenvård för personer som är 65 år och äldre har ökat med nästan en tredjedel sedan 2020 i Sörmland. Det visar Socialstyrelsens senaste statistik för 2023, som publicerades i somras.Det är siffror som känns igen i fler regioner. Fallolyckor är ett aktuellt samhällsproblem som fortfarande inte motverkas effektivt, trots att kunskapen finns.

Ett av de första tecken som bör uppmärksammas är nedsatt fysisk funktion, något som är nära kopplat till fallolyckor och livskvalitet. Fysisk aktivitet fungerar som en skyddsfaktor, och en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO belyser att fysisk inaktivitet blir ett allt större globalt hälsoproblem. Nästan en tredjedel av alla vuxna världen över uppnår inte de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet.

Trenden har förvärrats under det senaste decenniet och förväntas fortsätta, särskilt bland äldre och kvinnor. I Sverige är vi inte undantagna från detta globala hälsohot, då vi tillbringar 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande.

Vi kan inte bortse från ålder och åldrande när vi diskuterar utmaningar kring fysisk aktivitet och träning. Med tanke på den demografiska utvecklingen är detta högaktuellt att belysa. Problemet är dock inte bara att de äldre blir allt fler, utan även att det finns vanor och ovanor i det dagliga livet som bidrar till inaktivitet och därmed till en negativ spiral av ohälsa. En annan faktor är att vården ofta misslyckas med att identifiera personer med fallrisk och att ge rätt information om hur fall kan undvikas.

Fysisk inaktivitet är en gemensam nämnare även för andra stora hot mot äldres hälsa, som psykisk ohälsa och ensamhet. Det är bevisat att engagemang i olika typer av fysisk aktivitet och träning kan minska risken för depression och ångest liksom för fallrisk, samt främja sociala kontakter, gemenskap och glädje. Du blir helt enkelt både starkare och gladare av att träna, samtidigt som risken för fall minskar.

Frågan vi måste ställa oss är om vi har råd att inte satsa på fallprevention med hjälp av insatser som bevisat fungerar? En utmaning är att den insats som visat sig vara mest effektiv – träning för att bibehålla muskelmassa, muskelstyrka och balans – inte är tillgänglig för alla. Fysioterapeuter har vid intervjuer för forskningsprojekt uppgett att de har begränsade möjligheter att erbjuda evidensbaserad träning på grund av många olika orsaker såsom tidsbrist, kunskap och prioriteringar.

Dessutom behöver modeller för samverkan tas fram och implementeras. Civilsamhället är en viktig del i kommunernas och regionernas fallpreventiva arbete i framtidens nära vård. I Sörmland har ett arbete initierats kring detta och statistiken understryker vikten av att detta arbete prioriteras.

För att möta framtiden med dess åldrande befolkning är vårt förslag att följande prioriteringar och satsningar görs:

  • Använd evidensbaserade metoder för att identifiera fallrisk hos alla personer över 65 år oavsett verksamhetens huvudman.
  • Erbjud åtgärder som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet för att motverka fall.
  • Prioritera i verksamheterna för att ge fysioterapeuter goda förutsättningar att arbeta med fallprevention.
  • Ta fram samverkansmodeller mellan huvudmän och civilsamhälle och implementera dessa för ett sömlöst omhändertagande och för framtidens nära vård.
  • Se över fysioterapiutbildningarna så att fallprevention och träning för äldre får ta plats.

Genom att genomföra dessa åtgärder kan vi förbättra äldres hälsa, minska antalet fallolyckor och möta den demografiska utvecklingen på ett hållbart sätt. Låt oss agera nu, för en friskare framtid för våra äldre, så att trenden äntligen kan vända och en fallolycka bli en ovanlig händelse.

Marina Arkkukangas, forskning- och utvecklingschef på Forskning och utveckling i Sörmland, affilierad forskare vid Högskolan Dalarna och Mälardalens universitet

Cecilia Winberg, förbundsordförande, Fysioterapeuterna

Artikeln är publicerad i Dagens Medicin den 28 augusti 2024.

Debatt Forskning Nyhet Prevention