Debatt: Nära vård kräver en mar i varje kommun
Det ska inte längre vara valfritt för kommunerna att ha en medicinskt ansvarig för rehabilitering (mar) anser förbundsordförandena Ida Kåhlin, Cecilia Winberg och Anders Åkesson i Dagens medicin.
Runt om i Sverige pågår omställningen till nära vård. Med primärvården som nav ska hälso- och sjukvård och omsorg ställa om till ett ökat fokus på personcentrerade insatser som är hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande.
I dag varierar tillgången till och kvaliteten på rehabiliterande insatser över landet. Detta är ett hot mot omställningen till nära vård som våra politiker måste ta på allvar. För att förbättra situationen krävs att det inrättas en medicinskt ansvarig för rehabilitering (mar) i alla kommuner.
Som en del i omställningen till nära vård förstärks vid årsskiftet området rehabilitering i hälso- och sjukvårdslagens skrivningar om primärvårdens grunduppdrag. Det blir nu tydligt uttalat att regioner och kommuner ska tillhandahålla rehabiliterande insatser utifrån patientens individuella behov och förutsättningar. Vi hoppas att detta ska leda till en mer jämlik tillgång till och kvalitet på rehabilitering, men orosmolnen hopar sig tyvärr vid horisonten.
Välfungerande rehabiliteringsinsatser kräver god samverkan mellan regional och kommunal hälso- och sjukvård och välfungerande team med hög interprofessionell kompetens, men här finns tyvärr stora skillnader över landet. Som ett exempel är det många kommuner som inte erbjuder rehabilitering efter stroke, trots att de enligt lag är skyldiga till det.
I Socialstyrelsens senaste utvärdering av strokevården uppgav enbart 110 kommuner att de har ett multidisciplinärt team som kan erbjuda rehabilitering. Få kommuner beskrev ett strukturerat teamarbete och vilka rehabiliteringsinsatser som erbjöds skiljde sig mycket åt. 60 procent av kommunerna uppgav att de helt saknar vårdprogram för stroke. Någon ändring i positiv riktning har vi hittills inte sett. Inte heller personer med hjärt- och lungsjukdom får en kvalificerad rehabilitering i kommunerna, vilket leder till att individens hälsa riskeras och risken för inläggning på sjukhus ökar.
Medicinskt ansvarig sjuksköterska (mas) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (mar) inrättades i samband med att ansvaret för viss hälso- och sjukvård fördes över från de dåvarande landstingen till kommunerna. Kommunerna vårdar i dag många personer med stora behov av medicinska insatser och stora omvårdnads- och rehabiliteringsbehov. Luckorna i samverkan mellan regioner och kommuner tydliggjordes inte minst under covidpandemin.
Mas och mar har till uppgift att säkerställa att den kommunala hälso- och sjukvården har kompetens att utföra kommunens hälso- och sjukvård på ett patientsäkert sätt. Det är i dag lagstadgat att det ska finnas en mas i varje kommun. Antalet kommuner som har tillgång till mar har ökat över tid, från cirka 60 kommuner år 2017 till drygt 100 år 2022. Men att drygt två tredjedelar av landets kommuner fortfarande inte har tillgång till mar är allvarligt ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Det är inte längre motiverat att detta ska vara valfritt.
Redan i maj 2021 gav riksdagen dåvarande regering i uppdrag att se över förutsättningar och möjligheter för att funktionen medicinskt ansvarig för rehabilitering ska kunna finnas i varje kommun. Det finns alltså en bred politisk majoritet kring frågan, men ett år efter att nuvarande regering tillträtt har vi fortfarande inte fått några besked.
Vi uppmanar härmed regeringen och ansvariga statsråd att skyndsamt föreslå lagändringar som säkerställer att en mar finns i varje kommun. Det är en förutsättning för att hälso- och sjukvårdslagen intention om en jämlik tillgång till patientsäker och kunskapsbaserad kommunal hälso- och sjukvård ska kunna följas och för att omställningen till nära vård ska kunna genomföras.
Ida Kåhlin, förbundsordförande Sveriges Arbetsterapeuter
Cecilia Winberg, förbundsordförande Fysioterapeuterna
Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet Hjärt Lung
Artikeln är publicerad i Dagens medicin den 18 december 2023.