Hoppa till huvudinnehåll Fysioterapeuterna Logga in Bli medlem

Alla frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor inom olika områden. Frågor & svar om företagande hittar du som är företagarmedlem under Råd & stöd, Ditt företagande.

Medlemskap

Varför ska jag vara medlem?

Vi finns här för dig i din arbetsvardag och om det blir problem på arbetsplatsen eller i yrkeslivet. Du får tillgång till utbildningar och nätverk, och inkomstförsäkring, lönestatistik och vår tidning Fysioterapi ingår i medlemskapet.  

Den viktigaste förmånen som ett medlemskap ger är att vi företräder dig som medlem på lokal och nationell nivå i förhandlingar och andra sammanhang som påverkar dina arbetsvillkor och ditt arbetsliv. Det är kärnuppgiften för oss som fackförbund.

Läs mer om förmåner och erbjudanden

Hur blir man medlem?

Ansök om medlemskap här på vår webbplats. För att bli medlem behöver du studera till, eller ha examen och legitimation som fysioterapeut.

Här hittar du mer fakta om medlemskapet

Kan jag som företagare vara medlem i Fysioterapeuterna?

Du som driver företag som fysioterapeut är varmt välkommen som medlem hos oss. Vi har ett särskilt medlemserbjudande, med förmåner och erbjudanden anpassade just för dig som är företagare.

Du som har eget bolag behöver söka medlemskap som företagare för att få rätt till de särskilda förmåner och erbjudanden som vi har för företagare.

Läs mer om medlemskapet för företagare

Kan man vara dubbelansluten till ett annat förbund?

Fysioterapeuterna har dubbelanslutningsavtal med SULF, Sveriges lärare och Psykologförbundet. För i princip samma avgift får du medlemskap i två förbund. Därmed har du tillgång till bland annat två medlemstidningar och speciellt anpassade medlemsförmåner från två förbund.

Här kan du läsa mer om dubbelanslutning

Vilka förmåner och erbjudanden har jag som medlem?

Den viktigaste förmånen som ett medlemskap ger är att vi företräder dig som medlem på lokal och nationell nivå i förhandlingar och andra sammanhang som påverkar dina arbetsvillkor och ditt arbetsliv. Det är kärnuppgiften för oss som fackförbund. Vi finns här för dig både i din arbetsvardag och när det blir problem på arbetsplatsen eller i yrkeslivet.

Som professionsförbund utgör vi också en viktig yrkesgemenskap för dig som fysioterapeut. Vi erbjuder utbildningar, nätverk, professionsdagar och mycket mer, som är av nytta för dig i din yrkesutövning.

Dessutom får du som medlem marknadens bästa lönestatistik, inkomstförsäkring vid eventuell arbetslöshet, personlig coachning i frågor som rör dina arbetsvillkor, aktuell information, samt vår tidskrift Fysioterapi och deras nyhetsbrev. Bra erbjudanden på försäkringar, bolån, tågbiljetter och böcker är några av de rabatter och erbjudanden som också ingår.

Läs mer om förmåner och erbjudanden

Hur hanterar ni mina personuppgifter?

Fysioterapeuterna använder de uppgifter du lämnar för att administrera ditt medlemskap, tillvarata dina intressen och fullgöra de skyldigheter som vi har mot dig som medlem.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Hur jobbar förbundet lokalt?

På många arbetsplatser finns förtroendevalda arbetsplatsombud, som du kan vända dig till för råd och stöd. Arbetsplatsombudet har mandat att företräda förbundets medlemmar hos den egna arbetsgivaren.

Förbundets lokala verksamhet är uppbyggt av 21 distrikt. Varje distrikt motsvarar i princip regionernas indelning. 

Distriktets medlemmar utser vid årsmötet en distriktsstyrelse, som styr verksamheten. Distriktet driver förbundets frågor lokalt.

Som medlem är du välkommen att kontakta ditt distrikt om du har frågor som rör din arbetssituation och dina arbetsvillkor och inte har ett arbetsplatsombud som kan svara på frågor där du jobbar, eller om du vill engagera dig i det lokala fackliga arbetet.

Distrikt

Varför har ni en karenstid innan man får tillgång till all service?

Efter fyra månaders karenstid får du tillgång till all individuell medlemsservice. Anledningen till karenstiden är att det inte ska vara möjligt att söka medlemskap på grund av ett akut servicebehov och därefter lämna förbundet.

Kan jag få nedsatt medlemsavgift?

Vid vissa omständigheter kan du få nedsatt avgift under en begränsad tid. Nedsättning i efterhand beviljas inte. Reducerad avgift beviljas i normalfallet 6–12 mån. (beroende på orsak till nedsatt avgift). Medlem som kan söka reducerad avgift är:

 • Medlem som är helt sjukskriven mer än 90 dagar. Reducering gäller från dag 91.
 • Medlem som är helt arbetslös.
 • Första året då medlem går från student till yrkesverksam.
 • Medlem som är helt tjänstledig för studier.

Du begär reduktion genom att ändra sysselsättning på Min sida.

Min sida

Kan man fortsätta vara medlem när man blir pensionär?

Ja absolut. Du räknas av oss som pensionär när du inte längre är yrkesverksam och avslutat din anställning. Du betalar då 25 kr/mån. Du kan själv ändra din sysselsättning på MinSida.

Min sida

Vad har jag för rättigheter som medlem?

Enligt Fysioterapeuternas stadgar har du som medlem följande rättigheter:

 • Du har rätt att få råd, vägledning och bli företrädd i frågor som rör din yrkesutövning och dina rättigheter som arbetstagare eller företagare.
 • Du har tillgång till information, nätverk, utbildningstillfällen, gemenskap och vid behov kvalificerad hjälp.
 • Du får stöd i din yrkesutveckling.
 • Du har rätt att delta i val om vem som ska företräda dig i ditt distrikt, i din sektion eller som ombud på kongressen.

Vilka skyldigheter har jag som medlem?

Enligt Fysioterapeuternas stadgar har du följande skyldigheter som medlem:

 • Du ska genom eget engagemang bidra till att professionens ställning stärks och utvecklas inom ditt verksamhetsområde samt i samhället och på arbetsmarknaden.
 • Du ska följa förbundets stadgar och etiska regler.
 • Du ska följa överenskommelser som förbundet ingått genom förhandlingar.
 • Du ska betala beslutade avgifter i rätt tid.

Vad innebär medlemskapet i en sektion?

När du är medlem i förbundet ingår även medlemskap i en sektion. Våra 16 sektioner arbetar för att främja medlemmarnas professionsutveckling inom respektive område. Bland annat genom att arrangera utbildningar, hålla i nätverk med mera.

Om du önskar tillhöra mer än en sektion så betalar du en liten extra avgift för det. Medlemskap i en sektion ingår alltid i ditt medlemskap, och om du vill kan du välja att vara medlem i flera. Du kan själv välja sektion på Min sida.

Min sida

Varför ska man vara medlem i en sektion?

För att utvecklas i din profession, få tillgång till den senaste kunskapen och få möjlighet till nätverkande och utbildningar. Våra 16 sektioner arbetar för att främja medlemmarnas professionsutveckling inom respektive område. Medlemskap i en sektion ingår alltid i ditt medlemskap, och om du vill kan du välja att vara medlem i flera. Du kan själv välja sektion på Min sida.

Min sida

Kan man vara medlem i flera sektioner?

Ja det går bra att vara medlem i flera sektioner. När du är medlem i förbundet ingår medlemskap i en sektion. Om du önskar tillhöra mer än en sektion så betalar du en liten extra avgift för det. Medlemskap i en sektion ingår alltid i ditt medlemskap, och om du vill kan du välja att vara medlem i flera. Du kan själv välja sektion på Min sida.

Min sida

Vad gäller för studentmedlemskap?

Som student kan du vara medlem hela studietiden för 200 kr. Du kan bli medlem från första dagen på din utbildning. Studentsektionen anordnar webbinarier och andra händelser under terminerna, särskilt för studenter. Du får också tillgång till alla övriga förmåner och erbjudanden som medlemskapet innebär.

Läs mer om studentmedlemskap

Vilket stöd får jag som är chef och ledare från Fysioterapeuterna?

Fysioterapeuterna erbjuder dig stöd i ditt ledarskap, din egen anställning och karriär. Du har möjlighet att boka individuell rådgivning om chefsrollen eller din egen utveckling. Vid behov hjälper vi dig att granska ditt anställningsavtal.

Fysioterapeuterna samarbetar med Svensk chefsförening som bland annat ordnar möten och webbinarier samt ger ut en tidning till chefer. Även detta ingår i ditt chefsmedlemskap.

Som chefsmedlem har du så klart också tillgång till alla övriga medlemsförmåner och erbjudanden.

Mer information för dig som är chef och/eller ledare

Vad kostar det att vara medlem?

Medlemsavgift 2024

Ordinarie avgift: 290 kr/mån

Student: 200 kr/hela studietiden

Pensionär: 25 kr/mån

Företagarmedlem: 150 kr/mån + serviceavgift 675 kr per kvartal inklusive moms

Sektionsmedlemskap: ingår i ordinarie avgift. Medlemskap i ytterligare sektion kostar 13 kr per sektion och månad.

Det finns möjlighet till reducerad medlemsavgift vid vissa omständigheter.

Läs mer

Kan jag som har en utländsk examen vara medlem?

Om du är nordisk fysioterapeut och verksam i Sverige kan du vara knuten till förbundet via gästmedlemskap. Om du har utländsk examen från annat land än de nordiska och saknar svensk legitimation kan du inte vara medlem i förbundet. 

Läs mer om gästmedlemskap

Hur avslutar jag mitt medlemskap?

Om du slutar arbeta som fysioterapeut eller av annan anledning vill avsluta ditt medlemskap, så behöver det ske skriftligen via ett särskilt formulär eller blankett. Det räcker inte med att skicka ett mejl eller ringa till oss.

Om du är missnöjd med förbundet och vår verksamhet, vill vi gärna ha din feedback och hoppas att du då kontaktar oss.

När du bestämmer dig för att avsluta medlemskapet är det viktigt att komma ihåg att alla medlemsförmåner och erbjudanden då slutar att gälla. Till exempel din inkomstförsäkring, övriga försäkringserbjudanden, din tillgång till lönestatistiken, prenumeration på tidningen Fysioterapi, med mera.

Du kommer inte längre att ha tillgång till den fackliga rådgivning och hjälp du får via förbundets förtroendevalda eller ombudsmän. Om du efter utträdet behöver förhandlingshjälp och vill återinträda som medlem har du rätt att erhålla förhandlingshjälp först efter fyra månaders medlemskap. Om du anlitar juridisk hjälp privat motsvarar timpriset ungefär en årsavgift till förbundet.

 

Läs mer om att avsluta medlemskap

Anställning

Varför är det viktigt med anställningsavtal?

När du börjar ett nytt jobb är det viktigt att du får ett anställningsavtal. 

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Vad ska jag tänka på innan jag tackar ja till ett nytt jobb?

Kontrollera om den nya arbetsgivaren har kollektivavtal. Om det saknas är det viktigt att ditt anställningskontrakt omfattar de delar som normalt sett brukar stå i ett kollektivavtal.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Första jobbet som fysioterapeut – vad bör jag tänka på?

Se till att arbetsgivaren du väljer har kollektivavtal. Om det saknas är det viktigt att ditt anställningskontrakt omfattar de delar som normalt sett brukar stå i ett kollektivavtal.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Utlandsjobb – vad är viktigt att tänka på?

Se till att ha dina avtalade villkor skriftligt. Arbetstider, lön, semester och andra villkor bör vara nedskrivna i ett avtal med din arbetsgivare.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Arbetslöshet

Hur blir man medlem i A-kassan?

För att få ersättning vid arbetslöshet måste du vara ansluten till a-kassan. Akademikernas a-kassa (AEA) är skild från förbundet och du ansöker om medlemskap i a-kassan separat.

A-kassan AEA

Hur fungerar inkomstförsäkringen?

Inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap och gäller vid ofrivillig arbetslöshet. Du behöver dock vara ansluten till Akademikernas a-kassa för att kunna utnyttja inkomstförsäkringen. Hos Folksam kan du läsa mer om aktuella villkor som karenstider, ersättningsnivåer med mera. 

Folksams webb

Vem får gå först vid arbetsbrist?

När arbetsgivaren måste spara och varslar om att medarbetare kommer att sägas upp är de skyldiga att kalla till förhandling med de fackliga organisationer som har medlemmar som berörs av förändringarna.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Arbetsmiljö

Vad gör ett skyddsombud?

Skyddsombudet är den på din arbetsplats som hjälper arbetstagarna att bevaka och föra dialog med arbetsgivaren om arbetsmiljön på arbetsplatsen. Skyddsombudet ska delta vid planering av alla frågor som berör arbetsmiljön. Det kan till exempel handla om:

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Chefen kritiserar oss öppet inför patienter och ändrar ofta våra arbetsuppgifter. Vad kan vi göra?

En god arbetsmiljö handlar inte enbart om arbetsbelastning utan även om sociala sammanhang, personlig autonomi och relationer.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Chefen gör ingenting åt vår dåliga arbetsmiljö

Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön på en arbetsplats. Din chefs ansvar är beroende på vilka befogenheter denna har men som regel har man ett arbetsmiljöansvar om man har personalansvaret.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

En kollega är alltid negativ mot mig utan att framföra någon saklig kritik. Vad ska jag göra?

Du behöver lyfta detta med din närmaste chef. Det du utsätts för kan vara kränkande särbehandling.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Vi är underbemannade och arbetsmiljön är ohållbar. Vad kan jag göra?

Det är inte hållbart att arbeta med en hög arbetsbelastning under en längre tid. Det funkar i korta perioder, men inte i det långa loppet.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Omorganisationen har ökat vår utsatthet och nu ska jag få ännu mer ansvar. Vilket ansvar har arbetsgivaren?

Arbetsgivaren är ansvarig för att leda och fördela arbetet och har även huvudansvaret för arbetsmiljön.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

En kollega fäller sexistiska kommentarer. Vad kan vi göra?

Enligt Diskrimineringslagen har din chef skyldighet att utreda och åtgärda trakasserier mellan medarbetare.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Jag är redan hårt pressad men ska få ännu mer ansvar. Får arbetsgivaren göra så?

Arbetsgivaren är ansvarig för att leda och fördela arbetet och har även huvudansvaret för arbetsmiljön.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Arbetstid

Kan chefen beordra jobb en storhelg när helgtjänstgöring inte ingår i min tjänst? Jag är ensamstående med ett litet barn.

Arbetsgivaren har rätt att inom vissa gränser bestämma vilket arbete du ska utföra och när.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Fackligt engagemang

Hur kan jag vara med och påverka i förbundet?

Det finns många olika sätt att engagera sig i förbundet. Du kan exempelvis vara aktiv lokalt och ha kontakter med ditt distrikt: gå på årsmöten, välja företrädare, komma med förslag och idéer. Detsamma gäller inom din sektion.

Som medlem kan du också skicka motioner till kongressen och vara med och välja vem/vilka som ska företräda dig på kongressen.

Du kan också välja att själv ta på dig ett förtroendeuppdrag, för att företräda medlemmarna i förbundet på olika arenor. Du kan exempelvis vara arbetsplatsombud, kongressombud, lokalt förtroendevald i ditt distrikts styrelse, eller förtroendevald med nationella uppdrag.

Du kan också nominera andra personer för förtroendeuppdrag inom förbundet.

Engagemang

Hur gör jag om jag vill kandidera för ett förtroendeuppdrag?

Som medlem kan du kandidera till olika förtroendeuppdrag.  

Om du vill engagera dig som fackligt förtroendevald på din arbetsplats, i ditt distrikt, kontakta respektive styrelse eller valberedning.  

Om du vill kandidera till förbundsstyrelsen eller rådet för etik och hållbarhet, nominera dig själv inför kongressen.

Om engagemang

Vilken rätt har jag till ledighet för fackligt arbete?

Som utgångpunkt för frågan om ledighet för facklig verksamhet gäller lagen (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen. Enligt lagen har den förtroendevalda rätt till den ledighet som behövs för det fackliga uppdraget.

Ledigheten får inte ha större omfattning än vad som är skäligt, med hänsyn till förhållandena på arbetsplatsen, och får inte heller förläggas så att den medför betydande hinder för verksamheten.

Föräldraledighet

Jag har precis fått veta att jag är gravid. När måste jag berätta för min arbetsgivare?

Grattis! Du har ingen skyldighet att berätta för din arbetsgivare att du är gravid förrän du själv vill berätta och känner dig redo.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Har min chef rätt att neka mig semester om jag begär föräldraledighet?

Nej. Du har rätt till fyra veckor ledighet under juni, juli och augusti och arbetsgivaren ska göra det möjligt för dig att ta denna semester.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Har man rätt att arbeta deltid när man har barn?

Som förälder kan du få föräldrapenning upp till att barnet fyller 12 år, men den lagliga rätten till ledighet/att arbeta deltid gäller bara fram till att barnet fyller 8 år.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Karriär

Vilka karriärvägar finns för en fysioterapeut?

Som fysioterapeut finns det många olika sätt att utvecklas och göra karriär. Här kommer några exempel:  

 • Klinisk karriär inom hälso-och sjukvården
 • Företagare med offentlig finansiering
 • Specialistfysioterapeut
 • Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) 
 • Verksamhetsutvecklare 
 • Chef/ledare 
 • Akademisk karriär genom doktorandutbildning
 • Forskare, och/eller undervisa på universitet
 • En del forskare har förenade anställningar med både en klinisk och en akademisk del   
 • Karriär inom en myndighet. 
Din utveckling och karriär

Kompetensutveckling & studier

Min arbetsgivare vill varken betala eller ge mig ledigt, för en kurs i KBT. Vad gäller?

När det gäller studier på betald arbetstid och att få en utbildning betald av arbetsgivaren, bör man alltid föra en diskussion med sin arbetsgivare om de möjligheterna innan man söker en utbildning.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Har jag rätt att vara tjänstledig för studier? Vad händer om jag avbryter mina studier?

Om du varit anställd minst sex månader i följd, eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren, har du rätt att få tjänstledigt för studier enligt lag (1974:981).

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Konflikt

Vad innebär neutralitet?

När ett fackförbund varslar om eller har vidtagit en konfliktåtgärd (strejk, blockad eller liknande) på en arbetsplats som också har medlemmar från andra fackförbund, så omfattas inte de senare av åtgärden.

Det fackförbund som är i konflikt kontaktar de fackförbund som organiserar medlemmar med närliggande arbetsuppgifter, med information om konflikten och en begäran om att de ska hålla sig neutrala i konflikten.

Att hålla sig neutral innebär att fortsätta utföra sitt ordinarie arbete, men inte ta på sig arbetsuppgifter som de medlemmar som omfattas av konflikten annars skulle ha utfört.

Vid tveksamheter rekommenderar förbundet att arbete alltid utförs (givetvis om inte något undantag, som fara för medlemmens liv, är för handen). Däremot kan kontakt med förbundet (i första hand lokalt) tas i efterhand för att avgöra om brott från arbetsgivarens sida mot arbetsskyldigheten och/eller rätten till neutralitet föreligger.

Kan min arbetsgivare be mig utföra arbetsuppgifter som annars skulle ha utförts av någon annan?

Huvudregeln i en konflikt som rör ett annat fackförbund är att du ska förhålla dig neutral och inte utföra  arbetsuppgifter som vanligen skulle ha utförts av en arbetskamrat som omfattas av konflikten. Det är inte att anse som arbetsvägran. Om du är osäker över hur du ska agera, kontakta Fysioterapeuternas förhandlingsansvariga i ditt distrikt.

Kontakta oss

Kan arbetsgivaren tillfälligt förflytta personal mellan olika arbetsställen i regionen?

Utgångspunkten när det gäller förflyttningar är att man ska komma överens med sin arbetsgivare. Arbetsgivaren har dock rätt att ta arbetsledningsbeslut om tillfällig förflyttning, men det ska ske i enlighet med kollektivavtalet och ditt anställningsavtal. Arbetsgivaren har även skyldighet att beakta diskrimineringslagen om att det ska vara möjligt för anställda att förena förvärvsarbete med föräldraliv. Vid tveksamheter, ta kontakt med din lokala fackliga representant.

Kontakta oss

Kan arbetsgivaren dra in godkänd semester med anledning av pågående strejk inom annat förbund?

När fysioterapeuter inte berörs av konflikten bör inte redan beviljad semester ändras på grund av konflikten. Det finns dock en möjlighet för arbetsgivaren att ändra den om det är nödvändigt ur ett verksamhetsperspektiv.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Kan arbetsgivaren dra in påbörjad semester på grund av pågående strejk i annat förbund?

Ja om arbetsgivaren har synnerliga skäl.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Vad innebär skyddsarbete?

När det pågår en konflikt kan arbetsgivaren beordra om skyddsarbete. Skyddsarbete kan endast beordras vid en akut situation då det finns risk för skada på människor eller egendom.

När klassas en konflikt som samhällsfarlig?

En stridsåtgärd kan klassas som samhällsfarlig om den som sådan påverkar viktiga samhällsfunktioner, medför fara för människors liv eller medför risk för att bestående ohälsa uppstår.

Fackförbunden är skyldiga att inte varsla om konfliktåtgärder som kan innebära samhällsfara. Om arbetsgivaren gör en bedömning att en varslad eller pågående stridsåtgärd är samhällsfarlig så kan de kalla till en förhandling i syfte att undvika, begränsa eller avbryta stridsåtgärden. Under pågående stridsåtgärder kan arbetsgivaren fortlöpande göra en bedömning av om stridsåtgärden är samhällsfarlig.

Avgörandet om en stridsåtgärd är samhällsfarlig eller ej görs av en central nämnd som består av representanter för både fackförbund och arbetsgivare och leds av en opartisk ordförande.

Vad är sympatiåtgärder?

Ett fackförbund kan välja att vidta sympatiåtgärder till stöd för en annan lovlig konflikt. Det kan handla om strejk, blockad eller bojkott. Stödet innebär ofta att öka trycket på motparten genom att utöka omfattningen av konflikten. Sympatiåtgärder är tillåtna även för fackförbund som har kollektivavtal, och därmed omfattas av fredsplikt. Beslut om sympatiåtgärder fattas alltid av fackförbundet centralt, det är aldrig upp till en enskild medlem att vidta sympatiåtgärder.

Kongress

Vad gör ett kongressombud?

Ett kongressombud är med och fattar beslut genom att rösta på kongressen. Ombudet ska företräda sitt distrikt/sin sektion. Ombudet förväntas också läsa alla handlingar och förbereda sig innan kongressen, bland annat genom att prata med medlemmarna i sitt distrikt/sin sektion, så att man känner att man kan företräda dem på ett bra sätt.

Läs mer om kongressen

Hur går valet av kongressombud till?

Alla medlemmar kan nominera den som de tycker ska bli kongressombud. Nomineringarna tas omhand av distrikt och sektioner och valet av ombud sker vid respektive distrikts årsmöte samt av respektive sektion, inklusive studentsektionen.

Läs mer om kongressen

Vad måste ett kongressombud kunna?

Du behöver inga särskilda förkunskaper. Du kommer i god tid att få ta del av både handlingar, det vill säga förslag och texter, så att du kan diskutera dem med medlemmarna i ditt distrikt/din sektion. Du kommer också erbjudas utbildning och information kring hur arbetet går till på en kongress.

Läs mer om kongressen

Får jag nominera vem som helst till kongressombud?

Den du nominerar behöver vara medlem i Fysioterapeuterna och ditt distrikt/din sektion. Personen behöver också vara tillfrågad och ha tackat ja. I övrigt är det fritt fram! Det går också bra att nominera sig själv.

Läs mer om kongressen

Lön

Ger kollektivavtal garanterad löneökning?

Nej, det finns inga garantier för löneökning även om det finns kollektivavtal.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Hur sätts min lön?

Lönen sätts av din arbetsgivare. I kollektivavtalen står det att lönesamtal ska hållas varje år med den person som är lönesättande.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Chefen vill ge mig ett schablonbelopp i löneökning för att jag tidvis varit föräldraledig och nu jobbar deltid. Vad gäller?

Du ska behandlas precis som om du hade varit i tjänst hela året utan avbrott.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Jag tar snart examen och ska ha lönesamtal med en arbetsgivare. Hur ska jag tänka?

Det kan kännas tufft att löneförhandla när du är helt ny i professionen, men samtidigt är det viktigt att du kommer in på en bra ingångslön.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Min arbetsgivare saknar kollektivavtal och jag har inte fått någon löneöversyn. Hur ska jag tänka?

Det finns ingen laglig rätt till löneöversyn, utan den rätten styrs främst av kollektivavtal.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Varför har Fysioterapeuterna oftast sifferlösa kollektivavtal?

Fysioterapeuternas centrala kollektivavtal med arbetsgivarna är i regel sifferlösa utan fastställda belopp eller procentuell ökning.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Vad gör Fysioterapeuterna för att min lön ska bli bättre?

Fysioterapeuterna arbetar bla med att påverka politiker, andra beslutsfattare och arbetsgivare för att lyfta Fysioterapeuters kompetens som grupp och för att yrket ska få det erkännande som krävs både ur ett professionsperspektiv och ett löneperspektiv. Fysioterapeuterna arbetar även för att påverka kollektivavtalen och löneprocesserna så att dessa ska ge bättre utfall för den anställde fysioterapeuten.

Läs mer om lön

Vilken roll har Fysioterapeuterna i löneprocessen?

Centralt arbetar Fysioterapeuterna för att kollektivavtalen ska ha fungerande löneprocesser och som lokal facklig företrädare är rollen att bevaka att den lokala löneprocessen genomförs på ett överenskommet sätt. Det lokala arbetsplatsombudet ska även stötta de medlemmar som önskar stöd inför exempelvis ett lönesamtal.

Läs mer om lön

Om Fysioterapeuterna

Vad innebär det att Fysioterapeuterna är ett fack- och professionsförbund?

Som fack- och professionsförbund arbetar vi både med att tillvarata medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av vår profession. Vi företräder dig som medlem i förhandlingar och stöttar dig när du hamnar i svåra situationer i ditt arbetsliv. Men vi är också en plattform för dig att utvecklas i ditt yrke till exempel via kurser och utbildningar.

Förbundet bedriver också ett omfattande påverkansarbete gentemot beslutsfattare och myndigheter för att fysioterapeuters kompetens ska användas på ett sätt som kommer medborgare och samhälle till del på bästa sätt. 

Vi ser att vårt yrkesutövande, våra utbildningar och forskning inom vårt kunskapsområde hänger nära samman med villkoren i arbetslivet, exempelvis lön, arbetsmiljö och möjligheter till kompetensutveckling. Tillsammans i förbundet utvecklar vi vården och arbetar för ett hållbart yrkesliv och bra villkor. 

Vilka är förbundets prioriterade områden?

Fysioterapeuterna driver opinion och påverkan i frågor som är viktiga för våra medlemmars arbetsliv, villkor, lön och professionsutveckling. Vi driver också frågor kopplade till vårt kunskapsområde fysioterapi och hur vår kunskap används inom hälso- och sjukvården och i samhället i stort.  

Några prioriterade frågor just nu är: 

 • En högre lön och bättre löneutveckling för fysioterapeuter
 • Ett hållbart arbetsliv för alla medlemmar
 • Statlig reglering av specialistutbildningen
 • En nära vård med ett personcentrerat arbetssätt
 • En hållbar hälso- och sjukvård i ett hållbart samhälle.
Läs mer om våra hjärtefrågor

Vad är skillnaden mellan distrikt och sektion?

Förbundets lokala verksamhet är uppbyggt av 21 distrikt. Varje distrikt motsvarar i princip regionernas indelning och är till för alla som arbetar inom det geografiska området. Distriktet driver förbundets frågor lokalt, företräder förbundet i förhandlingar samt ger medlemmar råd och stöd i frågor som rör anställning och villkor. 

För att främja medlemmarnas professionsutveckling finns 16 olika sektioner. Sektionernas uppdrag är att sprida kunskap om sina respektive områden, bland annat genom att anordna kurser och utbildningar, hålla i nätverk och bevaka kunskapsutvecklingen nationellt och internationellt. 

Vart vänder jag mig om jag behöver hjälp?

Vänd dig i första hand till ditt arbetsplatsombud, den fackligt förtroendevalda på din arbetsplats, om du har frågor som rör din anställning eller hur du har det på jobbet.

Du kan också vända dig vår individuella rådgivning för råd och stöd bland annat i frågor som rör din lön, dina villkor, din anställning och arbetsrätt. Vi kan också ge dig stöd kring ditt yrkesutövande, din yrkes- och karriärutveckling. På Min sida hittar du mer information om var du ska vända dig inom förbundet i olika typer av frågor.  

Du behöver ha varit medlem i fyra månader för att få tillgång till all individuell medlemsservice. Anledningen till karenstiden är att det inte ska vara möjligt att söka medlemskap på grund av ett akut servicebehov och därefter lämna förbundet.

Min sida

Vem är fysioterapeuternas förbundsordförande?

Cecilia Winberg valdes till fysioterapeuternas förbundsordförande vid kongressen 2020.  

 

 

Läs mer om Cecilia

Vilka personer är ledamöter i förbundsstyrelsen?

Var hittar jag Fysioterapeuternas stadgar?

Om yrket fysioterapeut

Vad kan jag som patient få för hjälp av en fysioterapeut?

Fysioterapeuter arbetar både förebyggande och hälsofrämjande med fysisk aktivitet och rörelse, men också med rehabilitering vid skada och sjukdom. Det kan exempelvis röra sig om smärta, stelhet, muskelsvaghet, andningsproblem och psykisk ohälsa.  

Är du patient och i behov av att hitta en fysioterapeut som passar just dig – vänd dig i första hand till din vårdcentral eller 1177.se. Du behöver ingen remiss för att få hjälp av en fysioterapeut. 

1177.se

Hur hittar jag som patient en fysioterapeut (med rätt specialisering)?

Är du patient och i behov av att hitta en fysioterapeut som passar just dig – vänd dig i första hand till din vårdcentral eller 1177.se. Du behöver inte remiss för att träffa en fysioterapeut. 

1177.se

Vad är det för skillnad på en fysioterapeut och en sjukgymnast?

Det är inte någon skillnad. 2014 bytte yrket sjukgymnast namn till fysioterapeut. Den som fortfarande kallar sig sjukgymnast har helt enkelt ännu inte begärt ut en ny legitimation från Socialstyrelsen efter namnbytet. Inom veterinärmedicin används fortfarande titeln sjukgymnast. 

Pension

Jag funderar på när jag ska börja ta ut min pension. Vad ska jag tänka på?

Det är bra att i god tid sätta sig in vad som gäller vid pension, bland annat för att välja hur mycket pension man vill ta ut och när man vill börja ta ut den.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Professionsjuridik

I journalerna hänvisar jag ibland genom att skriva: ”se anteckning ovan” – är detta korrekt?

Det är inte enbart du som ska kunna tillgodogöra dig innehållet i handlingen. Ibland kan andra vårdgivare behöva läsa vad du antecknat.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Behöver jag föra journal när jag jobbar extra för en ideell förening?

De flesta ideella föreningar räknas inte som vårdgivare och omfattas då inte av hälso-och sjukvårdens regelverk.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Hur definieras egenvård och vilka skyldigheter har jag som hälso- och sjukvårdspersonal?

Egenvård definieras som hälso- och sjukvårdsåtgärder som behandlande hälso- och sjukvårdspersonal har bedömt att en patient kan utföra själv eller med hjälp av någon.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Kan jag som fysioterapeut rekommendera patienten att ta receptfria läkemedel?

Vad som är egenvård ska bedömas från fall till fall. Att själv ta receptfria läkemedel kan falla in under egenvård.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Min arbetsgivare har varit inne och kontrollerat hur jag för patientjournaler. Är det här verkligen tillåtet?

Ja. Vårdgivaren är skyldig att regelbundet granska att hälso- och sjukvårdspersonalen dokumenterar enligt gällande regelverk. Det är upp till vårdgivaren att

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Måste jag ändra journaluppgifter om en patient ber om det?

Om patienten anser att en uppgift i patientjournalen är oriktig eller missvisande, ska det antecknas i journalen.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

När kan en patientjournal lämnas ut?

Huvudregeln är att det i princip endast är den personal som deltar i vården av patienten som är behörig att ta del av patientens journal. En begäran om att få ut en patientjournal kan göras muntligen eller skriftligen. Om begäran görs muntligen

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

När kan en patientjournal läsas utan patientens samtycke?

Vad gäller frågan om när en journal kan läsas utan patientens samtycke regleras detta i 4 kap. 5 § patientdatalagen respektive 3 kap. 5 och 6 §§ lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation. 

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Stämmer det att alla med legitimation och som behöver ta del av patienters personuppgifter får göra det?

Vårdgivaren ska genomföra och besluta en behovs- och riskanalys med utgångspunkt i patientuppgifterna i informationssystemet som sådant.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Vad gäller vid delegering av arbetsuppgifter?

Att delegera betyder att ge någon rätt att göra en arbetsuppgift som den annars inte får göra. Att delegera är alltså inte samma sak som att fördela en arbetsuppgift.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Jag funderar på att starta eget inom coaching och PT-verksamhet. Räknas jag då som vårdgivare?

Något lagligt hinder för en legitimerad fysioterapeut/sjukgymnast att ägna sig åt coaching eller PT-verksamhet finns inte.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Kan jag ta ut en avgift för utlämnande av patientjournal?

En patient har enligt artikel 15 i EU:s dataskyddsförordning (GDPR) rätt att kostnadsfritt få en kopia på de personuppgifter som vårdgivaren behandlar om patienten, ett så kallat registerutdrag. Denna rätt omfattar även

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Jag har egen fysioterapimottagning men ska nu avveckla verksamheten. Vad gör jag med patientjournalerna?

Om du inte avser att driva verksamheten vidare behöver du se till att patientjournalerna tas om hand så att obehöriga inte kan ta del av uppgifterna.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Vilka skyldigheter har jag om jag ska starta eget inom digital fysioterapi eller ”angränsande verksamhet”?

Det beror på vilken typ av verksamhet eller tjänster som ska erbjudas och om det räknas som hälso- och sjukvård.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Semester

Behöver jag vara tillgänglig under semestern?

Nej, du behöver inte vara anträffbar varken på mejl eller telefon under din semester. Du behöver inte heller ha beredskap under din semester.

Syftet med semesterlagen är att ge möjlighet till vila och återhämtning. Din arbetsgivare har ansvar för att organisera arbetet så att medarbetarna har möjlighet att koppla bort jobbet under semestern.

Får arbetsgivaren ”ta tillbaka” redan beviljad semester?

Ja, arbetsgivaren kan dra in beviljad semester om skäl finns. Om det sker ska eventuell ekonomisk skada för den enskilde kompenseras, exempelvis biljetter som brinner inne. 
En arbetsgivare som överväger att ändra beviljad semester på grund av oförutsedda händelser ska göra en prövning innan beslutet fattas. 

En avvägning ska ske mellan att verksamheten ska fungera tillfredsställande med arbetstagarens rätt till semester. Bestämmelsen ska tillämpas restriktivt och arbetsgivaren måste kunna visa att man försökt lösa situationen på annat sätt, ex med vikarie. Innan beslut ska arbetsgivaren förhandla enligt 11 och 13 §§ MBL.

Får arbetsgivaren avbryta påbörjad semester?

Ja, arbetsgivaren kan avbryta semester och beordra att du kommer tillbaka till arbetet men det måste finnas synnerliga skäl till det och ska kompenseras enligt kollektivavtalet.

Om du tvingas avbryta din semester och återgår till arbetet gäller att du får din ordinarie lön, samt att du får tillbaka de semesterdagar som du skulle ha tagit ut. Arbetsgivaren ska också ersätta dig för de kostnader som avbrottet i semestern orsakat. Det kan handla om kostnader för att avboka eller omboka en planerad resa.

Det kan finnas regleringar kring detta i ditt kollektivavtal. Eftersom det kan skilja sig åt mellan de olika sektorerna bör du ta reda på vad som gäller just inom det kollektivavtalsområde där du arbetar. För kommun och region se AB §27 mom. 13.

Hur många semesterdagar har jag rätt till?

Du har laglig rätt till 25 semesterdagar enligt semesterlagen, det vill säga fem veckor per semesterår.

Om din arbetsplats har kollektivavtal har du oftast fler semesterdagar än så. Du kan dessutom förhandla dig till längre semester genom att avstå övertids- och/eller restidsersättning, eller liknande. Det skrivs i så fall in i ditt anställningsavtal.

Hur många semesterdagar kan jag spara?

Om din arbetsplats inte har kollektivavtal har du rätt till 25 semesterdagar enligt semesterlagen och ska som regel ta ut minst 20 semesterdagar under semesteråret.

Då kan du som mest kan spara fem intjänade betalda semesterdagar till ett senare semesterår. Saknar din arbetsplats kollektivavtal kan du alltså vanligtvis inte spara fler än fem dagar per år, om det inte finns en policy eller om du avtalat om det i ditt anställningsavtal.

Om din arbetsplats har kollektivavtal och du har fler än 25 semesterdagar finns det ofta särskilda regler för hur många dagar du kan spara i kollektivavtalet.

Det är viktigt att tänka på att du först måste ta ut dina semesterdagar för det gällande semesteråret innan du kan använda dina sparade semesterdagar. Du kan alltså inte spara semesterdagar det semesterår som du väljer att ta ut dina sparade semesterdagar.

Kan jag avbryta semestern om jag eller mitt barn blir sjuk?

Ja, du får avbryta semestern om du blir helt sjukskriven och kan då spara semesterdagarna till ett senare tillfälle. Så snart du kan behöver du anmäla till din arbetsgivare att du är sjuk och du måste kunna styrka de skäl du anger för att avbryta semestern, om din arbetsgivare begär det. Sjukdom ska alltid styrkas from dag 8 eller tidigare om arbetsgivaren begär det.  

Samma sak gäller om ditt barn blir sjukt under din semester. Då anmäler du det till din arbetsgivare och byter dina semesterdagar mot vård av barn och tillfällig föräldrapenning.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ta ut obetald semester?

Nej, du har rätt att avstå i från att ta ut obetald semester, något som arbetsgivaren särskilt bör fråga om vid semesterförläggning av årets huvudsemester.

Måste jag ta ut min semester under sommaren?

Du kan komma överens med din arbetsgivare om att ta ut din längre sammanhållna semester under en annan tid på året, men det är inte något du har rätt till enligt lag. Prata med din arbetsgivare i god tid, för att ha störst chans att hitta en lösning som passar både dig och verksamheten.

När får jag ta ut min semester?

Du har som anställd rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden 1 juni till 31 augusti, enligt semesterlagen, om inte annat har avtalats.

Ibland finns lokala avtal om en utsträckt semesterperiod. Då förlängs perioden för din sammanhängande sommarsemester för att gälla exempelvis mellan maj och september istället för mellan juni och augusti. 

Om du vill ta ut en längre sammanhängande semster under annan tid på året behöver du komma överens om det med din arbetsgivare, det är inget du har lagnlig rätt till.

När ska jag senast få besked om semester?

Du har rätt att få besked om din sommarsemester minst två månader i förväg. Om det finns särskilda skäl kan denna tid minskas till en månad.

Har jag rätt att ta ut kvarvarande semesterdagar under min uppsägningstid?

Nej. När det gäller semester under uppsägningstiden krävs att arbetsgivare och arbetstagare är överens. Du kan inte själv bestämma att du ska ta ut kvarstående semester och chefen kan inte lägga ut dina innestående semesterdagar.

Om du redan har fått semester beviljad under din uppsägningstid så kan inte chefen dra tillbaka den.

Vill du i stället ha alla dina innestående semesterdagar i pengar när du slutar din anställning har du rätt att bestämma om det. Då får du pengarna med slutlönen som betalas ut en månad efter du slutat.

Tjänar jag in semester när jag är sjuk eller föräldraledig?

Ja, du tjänar in semesterdagar när du är sjukskriven, men frånvaro på grund av sjukdom är semesterlönegrundande i max 180 dagar under ett helt intjänandeår enligt 17 § Semesterlagen. Om du är frånvarande oavbrutet under ett helt intjänandeår upphör din rätt att tjäna in semester under sjukskrivningen.

När du är föräldraledig tjänar du också in semesterdagar. Hur lång tid som är semesterlönegrundande beror på anledningen till att du är föräldraledig.

Specialistutbildning

Vad gör en specialistfysioterapeut?

En specialistfysioterapeut ansvarar för implementering av evidens och nya arbetssätt, samt utvecklar vårdprogram och stödjer utvecklingen av evidensbaserad fysioterapi. De tar sig an komplicerade kliniska frågeställningar, bedömer, diagnosticerar och behandlar komplexa och/eller sällan förekommande patientfall. Dessutom verkar de som instans för second opinion och handleder kollegor. Det finns 17 specialistinriktningar inom fysioterapi.

Fysioterapeuter med specialistkompetens stimulerar till en kostnadseffektiv, patient- och kvalitetssäker verksamhetsutveckling genom att:

 • ansvara för implementering av evidens och nya arbetssätt
 • utveckla vårdprogram inom specialistområdet
 • stödja utvecklingen av evidensbaserad fysioterapi
 • ta sig an komplicerade kliniska frågeställningar
 • bedöma, diagnosticera och behandla komplexa och/eller sällan förekommande patientfall
 • verka som instans för second opinion
 • handleda kollegor.
Läs mer om specialistutbildningen

Hur blir jag specialistfysioterapeut?

Specialistutbildningen för fysioterapeuter är en treårig utbildning som kombinerar teoretiska studier med klinisk integrering under handledning. För att få genomgå specialistutbildningen behöver du ha kandidatexamen i fysioterapi samt två års klinisk erfarenhet som leg fysioterapeut om minst 75 procent av heltidsanställning.

Vanligen finns två ansökningstillfällen per år till specialistutbildningen: 1 februari samt 1 september. Varje specialistområde har en egen studiehandledning som anger allmänna och specialitetsspecifika lärandemål med målbeskrivningar och förslag på utbildningsaktiviteter.

Läs mer om specialistutbildningen

När är sista ansökningsdag?

Det finns två ansökningstillfällen där sista ansökningsdag är:

 • 1 februari, respektive
 • 1 september.

Vid dessa tillfällen hanteras alla ansökningsärenden. 

Läs mer om specialistutbildningen

Vad kostar specialistutbildningen?

Specialistutbildningen kostar 1500 kronor för medlemmar.

Medlemskapet ska bestå under hela utbildningsperioden för att specialistcertifikat ska kunna erhållas efter slutförd specialistutbildning. Går du ur förbundet under specialistutbildningen kommer du att debiteras en ytterligare kostnad.

För icke medlemmar kostar det 15000 kronor. Avgiften faktureras i samband med påbörjad handläggning. 

Utöver detta kan det tillkomma kostnader för auskultation och handledning, litteratur, kurser med mera.

Läs mer om specialistutbildningen

Hur länge behöver jag vara medlem innan jag kan ansöka till medlemspris?

För att gå specialistutbildningen för medlemskostnad behöver du varit medlem i minst fyra månader innan du skickar in din ansökan om att påbörja specialistutbildningen.

Hur skickar jag in min ansökan?

Från och med ansökningstillfället 1 september 2023 kan ansökan endast skickas in/laddas upp via Mina sidor om du är medlem. Är du inte medlem kan du enbart ansöka via en pdf-ansökan.  

Läs mer om specialistutbildningen

Hur får jag tag på en handledare?

Du kan få tag i en handledare på olika sätt:

 • Fråga kollegor inom specialistområdet.
 • Via din arbetsgivare – kanske har ni specialister på din arbetsplats som kan vara din handledare. 
 • Genom att kontakta godkända specialister inom specialistområdet. Kontaktuppgifter till godkända specialister inom ditt valda specialistområde får du genom att maila specialist@fysioterapeuterna.se där du anger att du planerar att börja specialistutbildningen, specialistområde och önskar komma i kontakt med potentiella handledare.
Läs mer om specialistutbildningen

Hur går handledningen till?

Handledningen kan ske individuellt, i grupp men även på distans. Det viktiga är att handledningen är strukturerad och regelbunden med utvecklingssamtal, uppföljnings- och kontrollsamtal.

Antalet handledningstillfällen ska vara minst fem per år och ska totalt motsvara minst 30 timmar fördelat över tre år. Handledningen ska pågå parallellt med den kliniska fördjupningen under specialistutbildningen.

Läs mer om specialistutbildningen

Varför är det viktigt med handledning under specialistutbildningen?

Syftet med handledningen är att den ska vara en hjälp för dig som ska bli specialist. Med handledaren får du möjlighet att bolla frågor, få vägledning samt hjälp att belysa styrkor, svagheter, upplevelser och erfarenheter hos dig själv i din kliniska verksamhet. Handledningen är ett professionellt samtal och erfarenhetsutbyte i och runt det kliniska arbetet samt en länk mellan teori och praktik. 

Läs mer om specialistutbildningen

Hur mycket rådgivning kan man få om specialistutbildningen?

Kansliet har begränsad möjlighet att medverka i studierådgivning och avgränsar därför rådgivningen till de formella och administrativa besluten.

Det är av stort värde att du som söker eller är handledare läser instruktionerna och aktuell studiehandledning mycket noga inför ansökan. Det är också viktigt att medverka på webbinarier och startuppseminarier för att minimera antalet frågor.

Läs mer om specialistutbildningen

Hur lång är handläggningstiden?

Din ansökan tas emot och registreras av specialistordningens handläggare på kansliet. När detta är gjort får du en bekräftelse via Min sida. Bekräftelsen kan dröja 2-3 veckor efter sista datumet för ansökan, när arbetsbelastning och söktryck är högt.

Handläggningstiden är upp till tre månader efter sista ansökningsdag. Besked och återkoppling avseende behandlad och bedömd ansökan skickas löpande per e-post efter kommitténs möte. Men senast ska sökande fått besked 1 maj eller 1 december.  

Läs mer om specialistutbildningen

Starta eget

Jag funderar på att starta eget. Vad ska jag tänka på?

Det är mycket att tänka på när man ska starta och driva en egen verksamhet inom fysioterapi. Det handlar om allt ifrån hur man startar ett aktiebolag, skattefrågor, att ha anställda, hitta lämpliga lokaler och att ha rätt försäkringar som vårdgivare.

Vår övergripande information om att starta eget är öppen för alla medlemmar.

Som företagarmedlem får du tillgång till mer innehåll om att vara vårdgivare, avtalsmallar med mera.

Läs mer om att starta eget

Vad skiljer företagande inom fysioterapeutisk verksamhet från andra företag?

Det som skiljer verksamhet som fysioterapeut från annan verksamhet är att det rör sig om hälso- och sjukvård, dvs. ett reglerat område. Förutom de vanliga frågorna kring start av verksamhet behöver du därför också ha information om vilka krav som ställs på vårdgivare.

Som företagarmedlem får du tillgång till råd och stöd och mer information om vad som gäller för dig som vårdgivare.

Läs mer om vad som gäller för vårdgivare