Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Arbetsplatsombud

Som arbetsplatsombud har du fått ett förtroende av medlemmarna på din arbetsplats att vara deras företrädare i fackliga frågor. Här hittar du stöd, material och inspiration för ditt uppdrag.

Om rollen och uppgifterna som arbetsplatsombud

Fyra unga personer sitter runt ett bord och pratar med ett block och en laptop.

Fackligt samarbete på arbetsplatsen

Som ett litet förbund är det viktigt att samarbeta med andra för att få ett starkare inflytande. Ett sätt att göra det på lokal nivå är att bilda en Akademikerförening om du arbetar inom privat sektor eller en AkademikerAlliansförening om du arbetar inom kommunal sektor.

Läs mer

Vi pratar lön

Här hittar du underlag för att kunna hålla ett medlemsmöte/webbinar om lön. Innehållet riktar sig till alla medlemmar och mötet går bra att hålla såväl fysiskt som digitalt. Beräknad tidsåtgång är 45 minuter.

Här hittar du materialet
En ung man med ryggsäck ses bakifrån hållandes i en stång.

Vad är vad i löneprocessen?

Här hittar du en översikt av löneprocessen och hur eventuella brister i arbetsgivarens arbete på området ska hanteras.

Läs mer
En kvinna sitter vid ett bord och skriver i en skrivbok.

Rätt fråga i rätt forum

Det är inte alltid lätt att veta vem som ska göra vad och hur ansvarsfördelningen mellan förtroendevalda och ombudsmän ser ut. Vi har tagit fram en skrift som ger en beskrivning av de förhandlingar som Fysioterapeuterna deltar i och vilka rättigheter du som förtroendevald har i olika förhandlingar.

Läs mer

Frågor & svar

Hur gör jag om jag vill kandidera för ett förtroendeuppdrag?

Som medlem kan du kandidera till olika förtroendeuppdrag.  

Om du vill engagera dig som fackligt förtroendevald på din arbetsplats, i ditt distrikt, kontakta respektive styrelse eller valberedning.  

Om du vill kandidera till förbundsstyrelsen eller rådet för etik och hållbarhet, nominera dig själv inför kongressen.

Om engagemang

Vilken rätt har jag till ledighet för fackligt arbete?

Som utgångpunkt för frågan om ledighet för facklig verksamhet gäller lagen (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen. Enligt lagen har den förtroendevalda rätt till den ledighet som behövs för det fackliga uppdraget.

Ledigheten får inte ha större omfattning än vad som är skäligt, med hänsyn till förhållandena på arbetsplatsen, och får inte heller förläggas så att den medför betydande hinder för verksamheten.

Vilken roll har Fysioterapeuterna i löneprocessen?

Centralt arbetar Fysioterapeuterna för att kollektivavtalen ska ha fungerande löneprocesser och som lokal facklig företrädare är rollen att bevaka att den lokala löneprocessen genomförs på ett överenskommet sätt. Det lokala arbetsplatsombudet ska även stötta de medlemmar som önskar stöd inför exempelvis ett lönesamtal.

Läs mer om lön

Vad innebär det att Fysioterapeuterna är ett fack- och professionsförbund?

Som fack- och professionsförbund arbetar vi både med att tillvarata medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av vår profession. Vi företräder dig som medlem i förhandlingar och stöttar dig när du hamnar i svåra situationer i ditt arbetsliv. Men vi är också en plattform för dig att utvecklas i ditt yrke till exempel via kurser och utbildningar.

Förbundet bedriver också ett omfattande påverkansarbete gentemot beslutsfattare och myndigheter för att fysioterapeuters kompetens ska användas på ett sätt som kommer medborgare och samhälle till del på bästa sätt. 

Vi ser att vårt yrkesutövande, våra utbildningar och forskning inom vårt kunskapsområde hänger nära samman med villkoren i arbetslivet, exempelvis lön, arbetsmiljö och möjligheter till kompetensutveckling. Tillsammans i förbundet utvecklar vi vården och arbetar för ett hållbart yrkesliv och bra villkor. 

Alla frågor & svar