Arbetsmiljölagen (AML)
I Arbetsmiljölagen, AML, framgår att det är arbetsgivarens ansvar att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete i samverkan med arbetstagarna.
Det innebär att arbetsgivaren måste ha tillräckliga kunskaper om fysiska, psykologiska och sociala förhållanden, som kan innebära risker för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Alla anställda har rättigheter och skyldighet att säga till när man upptäcker att något är fel eller inte fungerar bra. Arbetsförhållandena ska anpassas till arbetstagarnas olika förutsättningar i såväl fysiskt som psykiskt avseende.
Arbetsmiljöarbetet ska integreras i verksamheten
Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska integreras i all verksamhet och det gäller alla arbetsgivare, oavsett antal anställda. Arbetsmiljöarbete regleras förutom i AML i olika föreskrifter som ges ut av Arbetsmiljöverket.
Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för arbetsmiljön och ska samverka med arbetstagarna. Alla anställda ska verka för en god arbetsmiljö.
Skyddsombud
På alla arbetsplatser med minst fem arbetstagare ska det finnas skyddsombud. I första hand utses skyddsombud av lokal facklig organisation, som har kollektivavtal med arbetsgivaren. Om sådan organisation saknas utses skyddsombudet direkt av arbetstagarna.
Skyddskommitté
Hos arbetsgivare med minst femtio anställda ska det finnas en skyddskommitté, som består av representanter från arbetsgivaren och arbetsplatsen. Ofta motsvaras denna funktion av samverkansgruppen. Skyddskommitténs uppgift är att planera arbetsmiljöarbetet.
Arbetsmiljölag (1977:1160) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)