Medbestämmandelagen (MBL)
MBL innehåller bland annat regler för föreningsrätt, förhandlingsrätt, fredsplikt, kollektivavtal, tvister och medbestämmande och anger spelreglerna för parterna på arbetsmarknaden.
Enligt lagen ska arbetsgivaren före viktigare beslut informera och förhandla med de fackliga organisationerna som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Lagstiftarens syfte är att arbetstagarsidan ska få insyn och medbestämmande i frågor som får konsekvenser för de anställda.
Informationsskyldighet
Enligt 19 § MBL ska arbetsgivaren fortlöpande informera arbetstagarorganisationen om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt samt om riktlinjerna för personalpolitiken. För arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal gäller dessutom att arbetsgivaren ska ge arbetstagarorganisationen tillfälle att granska böcker, räkenskaper och andra handlingar som rör arbetsgivarens verksamhet, i den omfattning som organisationen behöver för att ta tillvara sina medlemmars intressen i förhållande till arbetsgivaren.
Förhandlingsskyldighet
Alla frågor som har sådan innebörd och omfattning att arbetsgivaren bör räkna med att arbetstagar-organisationen vill få tillfälle till förhandling omfattas av arbetsgivarens förhandlingsskyldighet. Utgångspunkten är att frågor som har betydelse för verksamheten också är av betydelse för arbetstagarna.
Enligt 11 § MBL är arbetsgivaren är skyldig att kalla arbetstagarorganisationen till förhandling i god tid innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändringar av verksamheten.
Av 12 § MBL framgår att även arbetstagarorganisationen kan kalla till förhandling, trots att arbetsgivaren gjort bedömningen att frågan inte faller in under 11 § MBL. Inte heller i detta fall får arbetsgivaren, som huvudregel, fatta beslut innan förhandlingen är avslutad.
14 § MBL Arbetstagarorganisationen kan påkalla en central förhandling om förhandling enligt §11 eller §12 (kallad lokal förhandling) har slutat i oenighet. Det är i så fall avgörande att det framgår i protokollet att den lokala förhandlingen avslutades i oenighet.
OBS! Om lokalt kollektivavtal finns kan det finnas en särskild förhandlingsordning som reglerar vilken tidsfrist som gäller för att påkalla förhandling. Kontakta därför snarast central ombudsman om du vet att förhandlingen kommer avslutas i oenighet.
Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet | Sveriges riksdag (riksdagen.se)