Vår arbetsgivare vill senarelägga löneprocessen – hur bör vi förhålla oss till det?
Resultatet av löneöversynen ska enligt vårt avtal HÖK-T gälla från och med den 1 april varje år, om inte annat överenskoms. Det är dock vanligt att arbetsgivare vill flytta fram löneprocessen i tid.
Varje förbund inom AkademikerAlliansen kan själv avgöra om man vill gå enskilda arbetsgivare till mötes eller ej när det gäller att flytta fram löneprocessen. Vi ska vara lösningsfokuserade inom rimliga gränser – lyssna och se om det finns behov av att tillmötesgå arbetsgivaren och hur det i sådana fall kan ske på bästa sätt.
Analys av för- och nackdelar
När arbetsgivaren vill flytta fram löneprocessen bör man mötas i en överläggning för att utreda vissa grundläggande frågor. Utifrån det som framkommer kan lokalt fackliga hos enskilda arbetsgivare genomföra en ordentlig analys och bedöma för- och nackdelar för medlemmarna som företräds.
Frågor att ställa till arbetsgivaren inför beslutet om att eventuellt gå med på en senareläggning av processen:
1. Vad är det konkret som arbetsgivaren vill invänta och varför?
Om svaret på frågan är att arbetsgivaren vill invänta märket, bör svaret på en senareläggning av processen bli ett nej.
Att senarelägga processen för våra medlemmar för att invänta det löneutrymme som kommer vara styrande för andra avtalsområden, visar på att arbetsgivaren inte har förstått eller tar hänsyn till vår avtalskonstruktion och enbart kommer att fokusera på den ”siffra” som märket ger utan att göra en självständig analys över löneutvecklingsbehovet för just våra medlemmar. Det är analysen av löneutvecklingsbehovet lokalt som ska stå i centrum och inte industrins märke.
Det kan naturligtvis finnas vissa berättigade argument eller omständigheter som gör att man kan gå med på att avvakta med löneprocessen. Exempelvis kan arbetsgivaren vilja ha ett långsiktigt perspektiv på lönesättningen och behöver all fakta som finns tillgänglig nu och framåt för att ha en plan för finansiering av löneutrymmet för medlemmarnas löner.
2. Är det hela processen som ska flyttas framåt eller endast visa delar?
3. Kan det mesta av processen hanteras inom den avtalade tiden?
4. Har arbetsgivaren en genomtänkt strategi för löneprocessen?
5. Hur ser tidsplanen ut?
- När ska lönesamtalen hållas?
- När ska avstämningarna hållas?
- När ska de nya lönerna utbetalas?
6. Kommer arbetsgivaren kompensera de medarbetare som är beroende av sin SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) i det fall löneprocessen blir förskjuten?
7. Hur hanterar arbetsgivaren medarbetare som hinner säga upp sig eller slutar under den försenade perioden?
8. Hur kommer arbetsgivaren kommunicera förseningen och hanteringen till medarbetarna?
9. Hur kommer arbetsgivaren att verka för att i framtiden kunna hålla den centralt överenskomna tidsplanen?
Fågor att ställa er själva, som kan ligga till grund för analys och beslut om att gå arbetsgivaren till mötes eller ej:
1. Är det första gången det sker eller har arbetsgivaren en tendens att göra så varje år?
2. Vilka kan fördelarna/nackdelarna vara om vi går med på förskjutningen?
3. Kan vi få ta del av en större ekonomisk andel om märket blir lågt då vi har ett sifferlöst avtal?
4. Kan andra förbund få mer av ekonomiska utrymmet så att vi riskerar att medlemmar hålls nere i löneökning?
5. Behandlas våra medlemmar utifrån likvärdiga grunder som andra grupper eller missgynnas de på något sätt?
6. Förekommer det påtryckningar från arbetsgivaren?
Om arbetsgivaren uttrycker påtryckningar som exempelvis ”om ni inte går med på det så kommer era medlemskategorier visserligen få ut sina löner i tid men att det kommer att bli ett sämre utfall för era medlemmar i relation till de som gått med på att avvakta”. Då kan det vara en bra idé att ta kontakt med förbundet centralt. Sådana påtryckningar hör inte hemma i en löneöversynsprocess och behöver bemötas.
Sammanfattning
Med utgångspunkt i frågeställningarna och de svar ni får i överläggningen, är det lämpligt att analysera för och nackdelar så att ni som lokalt fackliga kan besluta vad som bäst gynnar medlemmarna ni företräder och vad man därmed ska ge för svar till arbetsgivaren.
Det är brukligt att de nya lönerna ska gälla retroaktivt från 1 april.
Bolla gärna frågan med andra fackliga representanter för Fysioterapeuterna och AkademikerAlliansen. Som enskilt arbetsplatsombud kan du även kontakta din regionalt förhandlingsansvarige i distriktsstyrelsen eller om sådan saknas, kansliet centralt via Min sida.