Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Att vara skyddsombud

Skyddsombudet företräder samtliga anställda på arbetsplatsen när det gäller arbetsmiljöfrågor.

Skyddsombud utses ofta för tre år i taget. Arbetsgivaren ska underrättas om vem på arbetsplatsen som är skyddsombud.

Skyddsombud kan under vissa omständigheter vända sig till arbetsmiljöverket om arbetsgivaren inte vidtar åtgärder för en god arbetsmiljö. Som skyddsombud kan man även i vissa situationer stoppa arbetet i verksamheten om det råder hot mot liv och hälsa.

Uppdraget som skyddsombud

  • Vaka över arbetsmiljön och delta i det förebyggande arbetet.
  • Vara en samverkanspart till arbetsgivaren i arbetsmiljöfrågor.
  • Delta vid planering av alla frågor som berör arbetsmiljön. Det kan till exempel handla om ombyggnad av lokaler eller flytt, en omorganisation, nya arbetsmetoder som ska införas etc.
  • Bevaka psykiska och sociala frågor, till exempel stress, utmattning och belastningsbesvär.
  • Skyddsombudet kan i vissa fall också begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att uppfylla arbetstidslagens bestämmelser om extra mertid, extra övertid och nödfallsövertid.
  • Bevaka att arbetsgivaren fullgör sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen, avtal och föreskrifter.
  • Inför förändringar i en verksamhet ska en risk- och konsekvensbedömning upprättas tillsammans med arbetsgivaren.
  • Om åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder.
  • Som skyddsombud har du rätt till den betalda ledighet som uppdraget kräver. Du ska inte hindras i ditt uppdrag, få sämre anställningsvillkor eller utsättas för andra repressalier.

Rättigheter och skyldigheter för skyddsombud regleras i Arbetsmiljölagen (AML). Där framgår bland annat att:

  • skyddsombud arbetar endast med arbetsmiljöfrågor.
  • skyddsombudet har rätt till ledighet med lön som fordras för uppdraget med bibehållna anställningsförmåner.
  • skyddsombudet har rätt att ta del av handlingar och upplysningar som behövs för ombudets verksamhet.
  • skyddsombudet ska ges möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM), som ska vara en naturlig del av den dagliga verksamheten.

Arbetsmiljölagen (AML)

Utbildning

Som skyddsombud har du rätt relevant utbildning som din arbetsgivare bekostar. Det är viktigt att du så snart som möjligt efter att ha blivit skyddsombud påbörjar din utbildning för ditt uppdrag.  

Stöd inom arbetsmiljö

Det är alltid arbetsgivarens ansvar att utbilda verksamhetens arbetsmiljö- och skyddsombud i frågor som rör arbetsmiljö. Fysioterapeuterna rekommenderar de utbildningar som anordnas av organisationerna SuntArbetsliv och Prevent.

Suntarbetsliv och Prevent tillhandahåller kunskaper, verktyg och metoder för ett väl fungerande arbetsmiljöarbete, baserat på forskning, beprövad erfarenhet och gällande regelverk på arbetsmiljöområdet. Deras verksamhet ska bidra till att främja ett väl fungerande arbetsmiljöarbete i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Suntarbetsliv - offentlig sektor

Suntarbetsliv är en ideell förening som drivs av de fackliga organisationerna tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona.

Suntarbetsliv

Prevent - privat sektor

Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Prevent

Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket är den statliga myndighet som ska se till att lagar kring arbetsmiljö följs. Här finner du lagar, föreskrifter och andra texter angående arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket