Förmåner och erbjudanden för dig som företagare
Råd & stöd om ditt företagande
Fysioterapeuterna ger dig råd och stöd i att starta och driva företag, samt att vara vårdgivare.
Råd & stöd
Juridisk rådgivning
Som företagarmedlem får du juridiskt stöd i frågor som rör leverantörsavtal, lokalhyresrätt och avtalsrätt genom vår unika försäkring.
Om försäkringen
Företagsförsäkringar
Vi erbjuder ett försäkringsprogram anpassat för dina förutsättningar som företagande fysioterapeut.
Företagsförsäkringar
Rabatter & erbjudanden
Du som är företagarmedlem får rabatter och erbjudanden som rör utrustning, material och tjänster.
Rabatter

Juridisk rådgivning ingår i serviceavgiften
Du som är företagarmedlem har tillgång till ett förstärkt stöd i juridiska frågor som rör leverantörsavtal, lokalhyresrätt och avtalsrätt genom vår försäkring, som är unik för Fysioterapeuternas företagarmedlemmar. Försäkringen ingår i serviceavgiften och omfattar fem rådgivningstimmar per medlem och år.
Läs mer
Utbildning om dina skyldigheter som vårdgivare
Vår skräddarsydda utbildning syftar till att ge dig kunskaper i dagens regleringar och även en inblick i kommande förändringar som kommer att påverka samtliga vårdprofessioners yrkesutövning och verksamhetsledning inom hälso- och sjukvården.
Läs mer
Anställd med företag som bisyssla
Är du anställd och driver egen verksamhet som bisyssla? Du betalar då ordinarie medlemsavgift + en halv serviceavgift. Det ger dig tillgång till de förmåner som ingår i företagarmedlemskapet.
Läs merAktuellt för dig som företagare
25 september kl. 12:00 - 13:00
Webbinar, Digitalt
Nyfiken på att starta eget? - webbinarium med frågestund
Arr: Fysioterapeuterna
Läs mer
26 november kl. 12:00 - 13:00
Webbinar, Digitalt
Nyfiken på att starta eget? - webbinarium med frågestund
Arr: Fysioterapeuterna
Läs mer
Läs mer om medlemskapet
Läs mer om medlemskapet och de förmåner och erbjudanden som ingår för samtliga medlemmar.
Företagare
Behöver jag som är företagare vara med i A-kassan?
A-kassan kan vara en bra försäkring om du skulle bli arbetslös. Även företagare kan bli arbetslösa och kan under vissa förutsättningar ha rätt till ersättning från a-kassan. För att få reda på vad som gäller för just dig ta kontakt med a-kassan direkt.
Akademikernas a-kassaJag är företagarmedlem. Gäller inkomstförsäkringen för mig?
Ja det gör den, så länge du är medlem i a-kassan och uppfyller övriga krav.
Läs mer hos FolksamJag jobbar extra för ett fotbollslag på min fritid. Räknas jag då som vårdgivare?
Det beror på. Det rör sig inte om hälso- och sjukvård när du utför enklare åtgärder som också kan utföras av någon som inte har särskilda medicinska kunskaper, men när du börjar agera i din yrkesroll och när insatserna övergår till vård av patient träder skyldigheterna enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen in.
Det ingår i ditt personliga ansvar som legitimerad att bedöma när det är fråga om vård av patient och inte. Socialstyrelsen har tagit fram en vägledning på området, där du hittar mer information.
Socialstyrelsens vägledning
Vad skiljer företagande inom fysioterapeutisk verksamhet från andra företag?
Det som skiljer verksamhet som fysioterapeut från annan verksamhet är att det rör sig om hälso- och sjukvård, dvs. ett reglerat område. Förutom de vanliga frågorna kring start av verksamhet behöver du därför också ha information om vilka krav som ställs på vårdgivare.
Som företagarmedlem får du tillgång till råd och stöd och mer information om vad som gäller för dig som vårdgivare.
Läs mer om vad som gäller för vårdgivareJag vill bli företagare. Vad behöver jag tänka på om jag köper en befintlig etablering?
Det är jättebra att du inför ett sådant stort beslut gör din research och omvärldsbevakning noggrant. Det gäller alla som funderar på att starta eget.
Det är viktigt att både köpare och säljare av en etablering vet vad som gäller. Genom en så kallad ersättningsetablering överlåter en fysioterapeut rätten att uppbära offentlig finansiering enligt lagen om ersättning för fysioterapi (1993:1652), (LOF) till en annan kollega.
Överlåtelseavtalet gäller under förutsättning att regionen där etableringen finns undertecknar ett samverkansavtal med den nya fysioterapeuten.
Läs noga igenom annonsen och handlingarna från regionen och lägg inte bud om du inte avser att fullfölja köpet.
Tänk även på att ett samverkansavtal är personligt, vilket innebär att det är den enskilda fysioterapeuten och inte fysioterapeutens bolag som är ansvarig part gentemot regionen. Det innebär till exempel att om en tvist om ersättning enligt LOF skulle uppstå med regionen är det fysioterapeuten och inte bolaget som blir ansvarig för eventuella skulder.
Du som är företagarmedlem kan ta del av vår mall för överlåtelseavtal.
Mall för överlåtelseavtalVad bör jag ta för arvode när jag engageras för en föreläsning eller som konsult?
Du behöver beräkna ditt arvode utifrån dina kostnader och prissätta därefter. Fysioterapeuterna rekommenderar inte några fasta ersättningsbelopp. Vilket arvode just du bör ta ska vara individuellt och avspegla de kunskaper du tillför uppdragsgivaren samt täcka dina egna kostnader.
Vad är nationella taxan?
Fysioterapeuter som driver företag inom ramen för lagen om ersättning för fysioterapi, LOF, får ersättning enligt en bestämd nationell taxa. Ersättningens storlek baseras på regelbundna förhandlingar mellan SKR, Sveriges Läkarförbund och Fysioterapeuterna.
Läs mer och se aktuella ersättningarJag driver företag. Vad behöver jag tänka på som arbetsgivare?
Om du har anställda i din verksamhet behöver du ansöka om arbetsgivarregistrering. Denna skyldighet gäller även om du som ägare avser att arbeta i ditt aktiebolag. Du betraktas då som anställd.
Aktiebolaget betalar ut lönen och arbetsgivaravgifter och A-skatt på de anställdas, inklusive ägarens, löner ska deklareras i arbetsgivardeklarationen och betalas till skattekontot.
Med anställda följer även ett arbetsgivaransvar. Som arbetsgivare betalar du, förutom lönen, sociala avgifter och, i de flesta fall, också semesterlön. I förekommande fall är du också skyldig att teckna vissa försäkringar för dina anställda. Vad som gäller och vilka avtal du kan teckna beror på om ditt bolag är bundet av ett kollektivavtal (eller ett hängavtal) eller inte.
Läs mer om att driva företagJag driver företag. Vad behöver jag tänka på som vårdgivare?
Som hälso- och sjukvårdspersonal har du ett stort ansvar enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Betraktas du dessutom som vårdgivare tillkommer det ytterligare skyldigheter.
Det är bland annat vårdgivarens ansvar att se till att verksamheten har personal med rätt kompetens samt att lokalerna och rutinerna följer de krav som ställs i bland annat hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Vårdgivaren har även ett ansvar för det systematiska patientsäkerhetsarbetet, som syftar till att kravet på god vård ska uppnås.
Läs mer om att vara vårdgivareJag ska starta eget inom coaching och PT-verksamhet. Räknas jag då som vårdgivare?
Coachning är ett begrepp som förekommer inom många områden, inte minst inom idrott och hälsa, och som oftast inte definieras som hälso- och sjukvård. Dock kan det finnas en risk att coachingen, med den kunskap som du som fysioterapeut har med dig i bagaget, tangerar eller glider över i sjukvårdande åtgärder. Det är ditt ansvar att ständigt ha kontroll över var gränsen går.
Tänk också på att du inte undviker granskning bara för att du inte anmäler verksamheten hos IVO:s vårdgivarregister. IVO har tillsyn över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, vilket innebär att myndigheten har rätt att starta en utredning även om en verksamhet på papperet inte definierats som hälso- och sjukvård.
Vilka skyldigheter har jag när jag startar eget inom digital fysioterapi?
Är det tjänster i fysioterapi som du erbjuder behöver du beakta hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Som ägare till en klinik (även digital sådan) har man även ett verksamhetsansvar, behöver vara registrerad hos IVO, ha ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, försäkringar, osv. Om du bedriver fysioterapi har du även en del åtaganden som följer med legitimationen, som att föra journal, följa upp patienterna, m.m.
Är det annan typ av verksamhet som du kommer att bedriva, alltså inte fysioterapi, måste det tydligt framgå av beskrivningen på din hemsida. Även om det under t.ex. ”bakgrundsinfo eller info om dig” kan framgå att du bland andra meriter har en utbildning i fysioterapi måste det för de som kommer att anlita dig vara klart att det inte rör sig om tjänster som faller in under hälso- och sjukvårdslagstiftningen och att man som kund inte kan få någon del av avgiften betald av det allmänna.
Jag ska avveckla min verksamhet. Vad gör jag med patientjournalerna?
Om du inte avser att driva verksamheten vidare behöver du se till att patientjournalerna tas om hand så att obehöriga inte kan ta del av uppgifterna. Du ska arkivera journalerna enligt de regler som gäller för att bevara journalhandlingar.
Vidare ska du även i fortsättningen ha möjlighet att pröva patienters och närståendes begäran om att få ta del av patientjournaler. Har du inte möjlighet att uppfylla dessa villkor kan de handlingar som är tillräckligt gamla förstöras. Därefter kan du ansöka hos IVO om att det resterande journalarkivet blir omhändertaget enligt bestämmelserna i 9 kap. 1 § patientdatalagen.