Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Ny modell för nationella taxan ska utredas

Publicerad: 2022-05-04 14:38 • Uppdaterad: 2024-01-31 15:49

Regeringen har beslutat att den nationella taxan för fysioterapeuter och läkare ska utredas och ett förslag till en ny avtalsmodell för ersättning ska tas fram. Behovet av anpassning av Nationella taxan till dagens Hälso- och sjukvård är en fråga som Fysioterapeuterna länge har drivit.

Socialdepartementet tillsätter en utredare som får i uppdrag att ge förslag för att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd. I uppdraget ingår att ge förslag på en ny modell som ska ersätta den nationella taxan.

2021 gjorde Fysioterapeuterna tillsammans med Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner en så kallad hemställan till regeringen, med krav på att Nationella taxan ska göras om för att bli ett upphandlat system utifrån i förväg fastställda kvalitetskriterier, där ersättningsprinciper och nivåer förhandlas tillsammans med professionsförbunden. 

- Det är mycket positivt att regeringen lyssnat på oss. Det behövs en modell för ersättning som kan ge bättre förutsättningar för en jämlik god och nära vård för befolkningen i hela Sverige, säger Cecilia Winberg, förbundsordförande för Fysioterapeuterna.

I huvudbetänkandet för god och nära vård, som kom 2020 var ett av förslagen att vidareutveckla systemet på nationell nivå för att underlätta etablering i glesbygd. Det skulle också innebära att lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och lagen om ersättning för fysioterapi (LOF) upphävs.

Den nya utredningen som regeringen tillsätter kommer ledas av Åsa Himmelsköld, programchef för Effektiv och nära vård 2030 i Region Uppsala.

- Vi ser från Fysioterapeuternas sida fram emot att ha en dialog med utredningen och delta i det fortsatta utvecklingsarbetet, säger Cecilia Winberg, förbundsordförande för Fysioterapeuterna.

Utredningen ska vara klar senast 15 maj 2023.

Läs Socialdepartementets pressmeddelande.

Företagare Nyhet Jämlik vård Nära vård Kompetensförsörjning