Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Förslag om skyddad titel för djurfysioterapeuter

Publicerad: 2024-10-17 14:44

Efter många års påverkansarbete från förbundet finns nu en lagrådsremiss om skyddad yrkestitel för djurfysioterapeuter, som förväntas resultera i en proposition till riksdagen och därefter ett riksdagsbeslut.

När titeln fysioterapeut skyddades 2014, så lämnades de som arbetar med fysioterapi för djur vid sidan av beslutet.  Det innebär att andra yrkesgrupper kan utge sig för att vara fysioterapeuter för djur utan att ha någon yrkeslegitimation.

I juni 2021 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se över lagstiftningen om djurens hälso- och sjukvård och annan veterinär verksamhet och undersöka vilka åtgärder som behöver vidtas i syfte att säkerställa en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur (dir. 2021:42). Nu har utredningen resulterat i en lagrådsremiss där det bland annat föreslås att yrkestitlar som är skyddade enligt patientsäkerhetslagen bör få skydd även inom djurens hälso- och sjukvård. 

— Förbundet och inte minst sektionen för veterinärmedicin har drivit frågan och vi har haft många olika kontakter med utredaren och beslutsfattarna under åren. Men det har tagit tid, då det politiska intresset för reglering varit svalt och frågan inte varit prioriterad. Därför känns det mycket bra att vi nu ser ut att närma oss ett beslut om reglering, säger Cecilia Winberg, förbundsordförande.

Den utbildning som behövs för att bli godkänd fysioterapeut inom djurens hälso- och sjukvård är dels den vanliga legitimationen, inklusive klinisk erfarenhet, dels en utbildning inom veterinärmedicin. Därefter ska man ansöka om godkännande från Jordbruksverket.

En reglering av yrkestiteln innebär en kvalitetssäkring för den som behöver fysioterapeutiska insatser för sitt djur. Det blir också straffbart att kalla sig djurfysioterapeut eller något liknande utan att ha erforderlig utbildning och legitimation.

Om förslaget röstas igenom av riksdagen förväntas den nya lagen träda i kraft 1 september 2025.

Påverkansarbete Nyhet