Hoppa till huvudinnehåll Fysioterapeuterna Logga in Bli medlem
Manlig fysioterapeut på knä i träningslokal jobbar med en äldre patient på rygg med ena benet i en ögla.

Bild: Getty images/Unsplash.

Fysioterapeuternas påverkan får effekt – LOF blir kvar

Publicerad: 2024-06-27 12:40

Nu står det klart att regeringen väljer att inte följa de förslag som utredare lagt fram i promemorian ”Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd”, som bland annat innehåller förslag om att lägga ner Lag om Fysioterapi (LOF).

I höstas lämnade Fysioterapeuterna remissvar på promemorian ”Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd”. I remissvaret var vi tydliga med att LOF inte bör läggas ner innan det finns ett alternativt upphandlingssystem på plats som fungerar för små vårdgivare. Det skulle innebära risker för den viktiga småskaliga vårdverksamheten. Nu står det klart att regeringen väljer att inte följa utredningens förslag.

— Beskedet om att utredningen inte resulterar i några politiska förslag är positivt för Fysioterapeuterna. Det är glädjande att vårt påverkansarbete fått effekt och att regeringen lyssnat på våra medlemmar när det gäller att bibehålla LOF. Det är bra både för företagarna och för patienterna att verksamheterna kan fortsätta, säger förbundsordförande Cecilia Winberg.

Fysioterapeuterna ser fram emot en fortsatt dialog kring delar av utredningens förslag.

— Flera delar i utredningen innehöll bra förslag, som skulle gynna våra medlemmar och befolkningen. Vi är öppna för dialog och samarbete för att kunna nå en utveckling inom olika områden som berör de företagande medlemmarna, säger Cecilia Winberg.

Det är avgörande att man i ett eventuellt framtida politiskt förslag tar hänsyn till även mindre vårdgivares villkor i utformningen av upphandlingar och avtal. Små vårdgivare bidrar inte minst till att kompetens kan finnas även på mindre orter, där underlag för större mottagningar inte finns.

— Nu måste regeringen arbeta för att frågan ska få en långsiktigt hållbar lösning. Vi har väntat på resultat från flertalet utredningar under många år och inga skarpa förslag har ännu lagts. Företagarna som berörs måste få arbetsro och villkoren för företagandet måste vara långsiktiga, så att fysioterapeuter ska vilja och kunna satsa på sina verksamheter, säger Cecilia Winberg.

Företagare Nyhet