![Foto: Colourbox. Fysioterapeut som undersöker patient.](/globalassets/bilder-vard/colourbox39583368.jpg)
Foto: Colourbox.
Debatt: Specialistutbildningen inom fysioterapi behöver regleras
Publicerad: 2025-01-29 12:36
1 500 fysioterapeuter är specialistutbildade inom olika områden, men legitimiteten inom vården och i samhället kommer först då utbildningen regleras av staten. I dag läggs ett för stort ansvar på den enskilde fysioterapeuten när det gäller att skapa förutsättningar för att genomföra specialistutbildningen, och majoriteten av specialistfysioterapeuterna innehar ingen formell tjänst som specialist.
Detta innebär en otydlighet, för såväl verksamheterna som patienterna, kring vilken kompetens som finns tillgänglig. Det innebär också en risk för att kompetensen inte används på bästa sätt och att kompetenta kollegor inte stannar i yrket. I dag är dessutom majoriteten av specialisterna verksamma i Stockholm och Göteborg vilket innebär att tillgången till specialistkompetens inom fysioterapi inte är jämlik i Sverige.
Många svenskar lever i dag med kronisk eller långvarig sjukdom och funktionsnedsättningar som påverkar såväl studier och arbetsliv som fritid. Den slutna vården blir mer specialiserad och inom primärvården är fysioterapeuter ofta den yrkesgrupp som patienten möter först när han eller hon söker vård. Detta ställer krav på fördjupade kunskaper och avancerad fysioterapi.
Fysioterapeutisk forskning ökar både i omfattning och kvalitet och vi menar att det behövs fler specialister för att kunna implementera nya evidensbaserade behandlingar på ett systematiskt sätt. Utan en tillräcklig andel specialistfysioterapeuter i vården riskeras också patientsäkerheten. Att driva utveckling av rehabiliterande insatser inom kommun, region och privat sektor kräver även det vidareutbildning.
Grundutbildningen till fysioterapeut är i dag tre år och legitimationsgrundande. Efter grundutbildningen är fysioterapeuten väl rustad att påbörja sitt yrkesliv, men för att kunna möta de krav som ställs inom en föränderlig vård krävs kunskapsinhämtning via specialisering och fortbildning under hela yrkeslivet.
Här ser vi att universiteten har en viktig roll genom att tillhandahålla fristående kurser, magister- och masterprogram samt forskarutbildning. Men det räcker inte med att det finns utbildningar och kurser, utan arbetslivet behöver på ett strukturerat vis erbjuda specialistutbildningen tidigt i fysioterapeutens karriär genom specialistutbildningstjänster, likt läkarnas ST-utbildning.
En statlig reglering av specialistutbildningen behöver ske, både för utveckling av yrket och för att skapa legitimitet hos sjukvårdshuvudmännen. Det behöver ske genom en skyddad yrkestitel som specialistfysioterapeut.
För att attrahera unga människor till fysioterapeutyrket är det viktigt att visa på tydliga steg under karriären, med möjligheter till specialisering och akademisk utveckling. Genom att tydligt erbjuda strukturerade utbildningsmöjligheter efter grundutbildningen kan vi också säkerställa att fysioterapin förblir en attraktiv och hållbar yrkesväg.
Att investera i fysioterapeuters specialistutbildning är en ekonomiskt fördelaktig investering för samhället. Fysioterapeuter med fördjupad kunskap kan göra kloka och evidensbaserade kliniska val som gynnar patienterna och utvecklar vården.
Det är dags att statligt reglera specialistutbildningen för den tredje största legitimerade yrkesgruppen inom hälso- och sjukvården: fysioterapeuterna.