
Nytt avtal klart för medlemmar i kommuner och regioner
Förbättringar i löneprocessen, stärkta förutsättningar för lönesättande chefer och bättre förutsättningar att påverka sin arbetstid – det är några av förbättringarna som åstadkommits genom det nya avtalet med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona.
Fysioterapeuterna har genom AkademikerAlliansen kommit överens om nya villkor för medlemmar som arbetar i kommuner, regioner och kommunala företag. Genom förändringar i löneavtalet (HÖK-T) och villkorsavtalet (AB) får medlemmarna bättre förutsättningar att påverka sin arbetstid, tydligare regler kring flextid, samt bättre villkor vid beredskap och nattarbete. I överenskommelsen ingår också att utreda förutsättningarna för individuella tidskonton, för att möjliggöra personliga överenskommelser om medlemmarnas villkor för ledighet, pengar eller pensionsavsättning.
Men den kanske viktigaste förändringen handlar om löneprocesserna. Löneavtalet innehåller en ny skrivning, där det tydligt framgår att chefens roll som arbetsgivarens företrädare ska tydliggöras, eftersom lönesättande chefers förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen.
- Lön är en av de viktigaste frågorna för våra medlemmar. Lönen ska sättas utifrån kompetens, ansvarstagande och bidrag till verksamhetens utveckling. För att löneprocessen ska fungera fullt ut behöver lönesättande chef ha rätt förutsättningar att värdera medarbetarens insatser gentemot lönekriterierna på arbetsplatsen. Genom det nya avtalet förstärks dessa möjligheter säger Cecilia Winberg, förbundsordförande för Fysioterapeuterna.
Avtalet slår också fast att utbetalning av ny lön ska ske i så nära anslutning till löneöversynstidpunkten som möjligt. En förutsättning för detta är en process där arbetsgivaren presenterar en preliminär tidplan för alla delar av löneöversynen, det vill säga förberedelser, genomförande och avslut.
För att stärka den enskilda medlemmens anställningstrygghet ska provanställningar hos arbetsgivaren kopplas till individen och inte gälla generellt vid anställningar.
Avtalet innehåller också nya skrivningar kring flextid. Den ordinarie arbetstiden sätts i fokus och det blir tydligt att den ordinarie arbetstiden inte ska öka eller minska.
Villkoren stärks för deltidsarbetande då fyllnadslön tas bort och ersätts med samma övertidsersättning som för heltidsanställda.
En annan förändring är förbättrad trygghet för de som är lediga med graviditetspenning på heltid och som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Uppsägningstiden kommer nu att börja löpa från den tidpunkt då man är helt eller delvis tillbaka på arbetet.
- Det här är en viktig jämställdhetsfråga. Man ska inte bli uppsagd under tiden man har graviditetspenning, säger Cecilia Winberg.
Definitionen gällande vad som räknas som ett nattpass skärps från att gälla från 00.00-06.00 till att gälla från 22.00-06.00 Därmed anses det utgöra ett nattpass när minst tre timmar av ordinarie arbetstid ligger mellan de klockslagen. Detta stärker villkoren för de medlemmar som arbetar natt.
Några av punkterna i överenskommelsen:
- Förbättrade löneprocesser
- Chefens roll i löneprocessen blir tydligare
- Provanställning ska kopplas till individ - inte tillämpas generellt
- Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning
- Tydligare regler kring flextid
- Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks
- Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00-06:00
- Individuella tidskonton ska utredas för att möjliggöra individuella överenskommelser om ledighet, pengar eller pensionsavsättning
- Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks
- Arbetsgivarens kostnad för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning.
Fakta om avtalet
Om AkademikerAlliansens avtal med SKR och Sobona
HÖK-T är ett tillsvidareavtal som omfattar cirka 90 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag.
Till HÖK-T tillhör även Allmänna Bestämmelser (AB) som är ett villkorsavtal och en bilaga till avtalet.
Avtalet är sifferlöst.
Vad betyder det nya avtalet för mig?
De nya villkorsbestämmelserna börjar gälla från och med att avtalet är underskrivet och alla nya ersättningar, som exempelvis semesterlönetillägg, ersättning för obekväm arbetstid (OB-tillägg) etc gäller från 1 april.
Ett antal gemensamma arbeten mellan fack och arbetsgivare kommer att genomföras under de kommande åren. De syftar till att förbättra bland annat kompetensutveckling och löneprocesser samt att möjliggöra individuella överenskommelser om ledighet, pengar eller pensionsavsättning.
Var får jag reda på mer?
Mer information kommer här på webben inom kort.
Du kan också gå in och läsa mer på Akademikeralliansens webbplats.