
Skyddad titel för djurfysioterapeuter – en kvalitetsstämpel
Efter många års påverkansarbete från förbundet har riksdagen nu röstat igenom förslaget om att införa en skyddad yrkestitel för djurfysioterapeuter. Det är en vinst för yrkeskåren, men inte minst för djur och djurägare. Den nya lagen träder i kraft 1 september 2025.
Den reglering av yrkestiteln som riksdagen nu beslutat om, innebär en kvalitetssäkring för den som behöver fysioterapeutiska insatser för sitt djur. Det blir också straffbart att kalla sig djurfysioterapeut eller något liknande utan att ha erforderlig utbildning och legitimation.
— Det här är ett viktigt steg för vår profession. Den kunskap som ligger till grund för vår legitimation är särskilt utformad för att möta de krav som ställs för en säker hälso- och sjukvård. Och det behöver självklart även gälla vård av djur, säger Cecilia Winberg, förbundsordförande för Fysioterapeuterna.
När titeln fysioterapeut skyddades 2014, så lämnades de som arbetar med fysioterapi för djur vid sidan av beslutet. Det innebär att andra yrkesgrupper kan utge sig för att vara fysioterapeuter för djur utan att ha någon yrkeslegitimation.
I juni 2021 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se över lagstiftningen om djurens hälso- och sjukvård och annan veterinär verksamhet och undersöka vilka åtgärder som behöver vidtas i syfte att säkerställa en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur (dir. 2021:42). Utredningen föreslog att yrkestitlar som är skyddade enligt patientsäkerhetslagen ska få skydd även inom djurens hälso- och sjukvård. Detta har riksdagen nu beslutat.
— Vi är väldigt glada över att detta långvariga påverkansarbete äntligen lett till ett beslut. Regleringen innebär en kvalitetsstämpel, så att djurägaren kan lita på att rätt kompetens finns hos fysioterapeuten, säger Ida Brantberg, ordförande för sektionen för veterinärmedicin.
Den utbildning som behövs för att bli godkänd fysioterapeut inom djurens hälso- och sjukvård är dels den vanliga legitimationen, inklusive klinisk erfarenhet, dels en utbildning inom veterinärmedicin. Därefter ska man ansöka om godkännande från Jordbruksverket.
Den nya lagen träder i kraft 1 september 2025.
För mer information, kontakta sektionen för veterinärmedicin.