Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Fysioterapeuternas yttrande till Region Skånes verksamhetsplan och budget 2025

Publicerad: 2024-10-16 13:34 • Uppdaterad: 2024-10-16 13:39

Fackliga organisationer inom Region Skåne har detta år beretts möjlighet att lämna in skriftliga yttranden inför beredning och fastställande av regionens verksamhetsplan med budget för 2025 och plan för 2026-2027.

Fysioterapeuterna, genom våra två regionalt förhandlingsansvariga, var ett av två fackförbund som tog tillvara denna möjlighet att påverka Skånes folkvalda politiker och därmed sätta just vår profession på kartan.  

Här kan du som medlem läsa vårt yttrande:

Fysioterapeuternas yttranden på regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om Region Skånes Verksamhetsplan och budget 2025 med plan för 2026-27. 

Region Skåne har tydliga målsättningar såsom ”Bättre liv och hälsa för fler” och strävar efter att vården ska bli ytterligare hälsofrämjande, personcentrerad, tillgänglig och genomsyras av god kvalité.

Målsättningar finns kring att vara en ”Attraktiv arbetsgivare, professionell verksamhet” där en hållbar arbetsmiljö, god löneutveckling och möjligheter till kompetensutveckling och karriärvägar gör att kompetenta medarbetare stannar i verksamheterna vilket gagnar patienterna.

Genom att satsa på fysioterapeuter investerar Region Skåne i medarbetare som har tydligt fokus på personcentrerat arbetssätt och som arbetar hälsofrämjande, förebyggande och behandlande inom hälso- och sjukvårdens (HoS) olika områden.

Allmänt känt är att fysioterapeuter har en specifik kompetens att självständigt undersöka, bedöma, diagnostisera och behandla skador, smärt- och sjukdomstillstånd som rör skelett, nerver, leder, ligament och muskler och utgör därför en viktig kompetens som första-bedömare och vid triagering inom PV eller på akutmottagningar för dessa skador och tillstånd.

Men den fysioterapeutiska grundkompetensen är bred och fysioterapeuter arbetar med hela människan i alla skeende i livet. Fysioterapeuter utgör en självklar kompetens i de flesta av Region Skånes HoS-verksamheter och för samtliga medborgare. Därför krävs att fysioterapeuter vidareutbildar sig inom olika inriktningar för att få en adekvat spetskompetens.

Fysioterapeuter kan dessutom, efter genomgången grundutbildning och minst två års klinisk erfarenhet, utbilda sig till specialist inom 17 olika områden. https://www.fysioterapeuterna.se/utbildning--material/specialistutbildning2/for-arbetsgivare/ 

För att Region Skåne ska uppnå ”Bättre liv och hälsa för fler” är tillgången till fysioterapeuter med adekvat kompetens av stor vikt. Det är avgörande att Region Skåne kan attrahera, utveckla och behålla fysioterapeuter. 

Fysioterapeuternas inspel till åtgärder och prioriteringar för att nå målen är att Region Skåne:

Säkerställer en god grundläggande fysioterapeutbemanning i alla delar av HoS där fysioterapeuter behövs för att medborgaren ska få rätt insats i rätt tid. Därför behöver det finnas krav på verksamheter inom Region Skåne, i Vårdvalen och vid upphandlingar av HoS- vård enligt LOU att säkerställa att medborgarna alltid får tillgång fysioterapeutisk kompetens inom adekvata delar av HoS.

-Säkerställer att medborgaren ges möjlighet att möta vidareutbildad fysioterapeut med adekvat spetskompetens relaterat deras behov. Det är ett mer kostnadseffektivt omhändertagande att direkt få tillgång till spetskompetensen då antalet vårdbesök optimeras och tillgängligheten därmed ökar. Goda utbildningsmöjligheter och villkor måste skapas för fysioterapeuter att vidareutbilda sig inom ramen för arbetet då många idag utbildar sig på sin fritid då de varken beviljas studieledighet eller lön för utbildningar.

-Säkerställer tillgången till specialistutbildade fysioterapeuter inom olika specialiteter i samtliga HoS-förvaltningar samt i HoS-styrningen. Specialisten kan göra mer avancerade bedömningar och behandlingar för patienterna samt bidra till utvecklingen inom Region Skåne. Att satsa på specialistfysioterapeuter är att möta de nuvarande och kommande utmaningarna inom omställningen i HoS-vården

-Säkerställer att verksamheterna ges ekonomiska ramar för att skapa utbildningstjänster för fysioterapeuter som utbildar sig till specialister. Detta säkerställer att fysioterapeuten arbetar kvar i verksamheten på cirka 75 % under hela sin specialistutbildning varvid fysioterapeutens utvidgade kompetensen kontinuerligt kommer patienterna och verksamheten till godo. De förutsättningar som är likvärdiga de som sjuksköterskor har vid sin vidareutbildning till specialist är idag inte är på plats för fysioterapeuter.

-Säkerställer att det inrättas specialisttjänster för fysioterapeuter i samtliga HoS-förvaltningar samt i HoS-styrningen vilket är en investering som kommer löna sig i form av ökad kompetens i regionen, för regionens medborgare och en förbättrad möjlighet att behålla kompetent och erfaren personal genom en tydlig karriärväg. Det måste vara lika självklart för medborgaren att få möta en specialistfysioterapeut som det är att få möta specialistläkare och specialistsjuksköterskor.

Specifikt inspel avseende primärvården:

Primärvården Skåne står inför en utmaning i att leva upp till målsättningarna att erbjuda medborgarna en kvalitativ primärvård och samtidigt verka för hälsofrämjande och förebyggande insatser. En stark primärvård utgör grunden för att stärka medborgarnas hälsa, förhindra eller åtminstone skjuta fram ohälsa och därmed minska behov av mer resurskrävande sjukvård.

Fysioterapeuter har en självklar roll inom Primärvården och utgör en viktig kompetens som första- bedömare för och vid triagering av rörelse stödjeorganens skador och sjukdomar men fysioterapeuters arbetsområde är brett även inom primärvården. Fysioterapeutiska insatser inkluderar att självständigt undersöka, bedöma, diagnostisera och behandla, utifrån det vetenskapliga kompetensområdet fysioterapi, och behandlingsinsatserna genomförs ofta i behandlingsserier som kräver upprepade fysiska besök vilket dagens styrsystem inte gynnar. Jakten på tillgänglighet, där nybesök prioriteras, går tyvärr ut över möjligheten att erbjuda adekvat antal återbesök för fysioterapeutisk behandling då fysioterapeutbemanningen är allt för knapp. Vi ser med stor oro på hur ökade krav på tillgänglighet och produktion ger en försämrad arbetsmiljö och inte minst en försämrad kvalité på vården.

Fysioterapeuterna vill särskilt uppmärksamma att vårdcentraler inom Primärvården Skåne, under rådande ekonomiska ramar, vakanshåller fysioterapeuttjänster och därmed minskar bemanningen på vårdcentralerna i allt större takt än tidigare. En minskning av fysioterapeutresurser kommer utgöra ett hinder till att klara omställningen till nära vård där förebyggande, hälsofrämjande och rehabiliterande insatser är viktiga och kostnadseffektiva delar för att HoS-resurserna ska räcka till för medborgarna nu och i framtiden.

Fysioterapeuterna anser att kraven i förfrågningsunderlaget och den ekonomiska styrmodellen för Hälsovalet vårdcentral behöver ses över för att skapa goda förutsättningar och en god arbetsmiljö för fysioterapeuter inom Hälsovalet och därmed säkerställa tillgången till en god fysioterapeutisk kompetens i primärvården som en viktig del i omställningen inom HoS i riktning mot Framtidens hälsosystem.

2024-09-27 Fysioterapeuterna i Region Skåne genom Anna Österblad och Anna Wihlborg, Regionalt förhandlingsansvariga och regionala huvudskyddsombud för Fysioterapeuterna

Arbetsliv Arbetsmiljö Professionsutveckling Förtroendevald Demokrati Kompetensförsörjning