Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

En sammanfattning av konferensen Framtidens hälso- och sjukvård.

Publicerad: 2025-02-07 13:54 • Uppdaterad: 2025-02-07 13:55

Två representanter från distriktet deltog på konferensen kring Framtidens hälso- och sjukvård som gick av stapeln på Kistamässan i Stockholm 22-23/1 2025. Mycket givande dagar med möjligheter till påverkansarbete, senaste forskningen och nya möten.

Under vår konferens pågick även andra konferensdelar och en mässa med 197 utställare i 4 olika kategorier:

Framtidens hälso- och sjukvård, E-Hälsa MVTe, Lösningar för offentlig sektor och Upphandlingsdagarna.

Här nedan kommer en sammanfattning av de konferensdelar vi deltog vid: 

Maja Fjaestad (Adjungerad professor LTU) – AI:s betydelse för hälsofrågor inom offentlig sektor

Maja beskrev utmaningar och möjligheter med AI som verktyg i hälsoförebyggande insatser. Pekade på att alla nog använt AI, även om man inte tror det. Ofta vill vi också framställa AI som en ”robot” eller ”robothjärna” något lite sci-fi.  Möjlighet att ta hjälp av AI inom hälso- och sjukvård, men finns också vissa risker, ex. kring den/det som ej faller inom normen och den algoritm man använder. Forskas mycket på detta i dagsläget och mer resultat väntas framöver. 

Acko Ankarberg Johansson (Sveriges sjukvårdsminister) – Inledning kring hälso- och sjukvårdens nuläge, kommande behov av satsningar samt samordning och hur välfärdsteknik kan komplettera övrig vård. 

Lyfter det förebyggande arbetet som en viktig del i framtidens hälso- och sjukvård. Vikten av att vi börjar arbeta före pga. Demografi och kompetensutmaningar. Måste finnas möjligheter att lära av varandra  på ett enkelt sätt så att inte alla behöver uppfinna hjulet på nytt. Vi behöver kunna sprida goda exempel och arbeta effektivt. Bort med onödig administrering. 

Marija Ljungdahl Caganic (Danska ambassaden) - Danmarks strategi för en starkare välfärd: Hur innovation och hållbarhet driver utvecklingen inom hälso- och sjukvård.

Danmark har minskat antalet regioner år 2007 från 14-5 och nu från 5 till 4. Arbetar med arbetskraftsbesparande teknik. Har en övergripande plattform för medborgarna med samlade digitala lösningar (1 inloggning) där bla. vårt 1177, försäkringskassan, skatteverket, arbetsförmedlingen m.m. ligger på samma plattform under en inloggning (borger.dk). Från denna når man även en hälsoportal (sundhed.dk.). Danmark har skapat nya reformer som bygger på gemensam vision; ”att skapa ett hållbart, jämlikt och framtidssäkrat välfärdssystem”.

Reformer: 

  • Life-science strategin driver innovation och teknologisk utveckling för att förbättra vårdkvalitet och effektivitet. 
  • Sundhetsstrukturreformen fokuserar på att decentralisera vård och stärka samverkan mellan region, stat och kommun. Innehåller 3 delar: 

Vision för starkare välfärd -Nära vård, förebyggande insatser, digitalisering och innovation.
Innovation och hållbarhet – Nationell koordinering av digitala lösningar säkrar enhetliga system för hela landet, digital plattform sundhet Danmark (sundhed.dk), decentralisering genom 17 nya sundhetsråd. 
Jämlik och integrerad vård – Ny regional struktur med 4 regioner som hanterar resurserna mer rättvist, integrera fysifk och psykisk vård (inte två stuprör), hur innovation och hållbarhet kan samverka för att skapa ett starkare välfärdssystem. 

Prioritering av nära vård, digitalisering och jämlikhet gör att Danmark visar att hållbara reformer inte bara handlar om ekonomi utan även om att säkra livskvalitet för framtida generationer. 

Äldrereformen kompletterar dessa med att sätta individen i centrum med fokus på självbestämmande och teknologiska lösningar som frigör resurser:

  • Självbestämmande och kvalitet
  • Minskad byråkrati
  • Helhetsvård och lokalt fokus
  • Teknologi och innovation
  • Samarbete med civilsamhället och anhöriga.

Samarbetspartners kring tekniska lösningar: ErgoNova, DigiRehab, Icura

 

Anna Tenje (Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister), Eva Sahlén (Samordnare välfärdsteknik SKR), David Wiklund (Verksamhetsutvecklare välfärdsteknik Kramfors kommun), Martin Paulette (Säljchef Sensio Care) – Paneldiskussion om integration av välfärdsteknik i socialtjänst och hälso- och sjukvård. 

En intressant diskussion där man från flera olika perspektiv beskrev behovet av, samt hur välfärdsteknik kan hjälpa hälso- och sjukvården framåt.

Jakob Forssmed (Sveriges socialminister) – Nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården – en reform för ökad tillgänglighet, kvalitet och patientsäkerhet. 

Vikten av nationell samordning och möjlighet till utbyte av uppgifter när situationen kräver det. Ska inte ligga på pat. Att behöva och kunna berätta hela sin historia varje gång. Pågår en utredning om möjligheter till digital samordning (klar hösten -25). Patienter ska inte behöva känna sig bollade runt och vi ska ha rätt kompetens på rätt plats. 

Daniel Hansson (Strateg – Hållbart åldrande, Österåkers kommun) – 500st 80-plussare har berättat vad de behöver för att behålla sitt välbefinnande och hälsa

  • Äldre vet hur de bör leva för att behålla hälsan. Vi på kommunens förvaltningar och enheter behöver jobba hårdare på tillgängligheten på alla nivåer. 
  • Många äldre vill hellre ge än ta emot tjänster. Många personer som är över 80 år kan och vill bidra med ideellt arbete. 
  • Om vi underlättar för äldre att hitta och delta i civilsamhällets, näringslivet och kommunens aktiviteter så minskar vi även risken för ensamhet och isolering. 
  • 80 % av alla livsstilsrelaterade sjukdomar kan förebyggas. Endast 3% av vårdens resurser går idag till förebyggande hälsoinsatser. Kommunerna behöver göra allt de kan för att fler ska behålla sin hälsa och självständighet.
  • Skickat ut vykort (3500st), 500 anmälda till hälsosamtal i grupp (Ca 6 pers/grupp). 75 min samtal/grupp. Kaffe och fika vid samtalen. En samtalsledare. 
  • Frågor som ställdes var: Vad ger dig tillfredsställelse till vardags? Vad behövs för att behålla sitt välmående och sin självständighet när man är 80 +? Hur når vi de som är ofrivilligt ensamma?
  • Svaren delades in i kategorier utifrån vem som har rådighet över frågan. Var bla. matsal för äldre, belysning, demensstöd m.m.

Erik Reinicke (Samordnare regional samverkansgrupp, Digital utveckling -SÖSR, Region Östergötland) – Ekosystemet för e-hälsa: En innovationsmotor i Region Östergötland.

Samtalade kring förutsättningar för att införa nya digitala satsningar och vad som krävs för att dessa ska implementeras i ordinarie arbetssätt på ett bra sätt. Alla behöver kunnan se ett tydligt syfte med varför det digitala sytemet ska införas och hur det kan underlätta i vardagen. Han pratade även om ekosystemet för e-hälsa.

Carolina Klüft (f.d. friidrottare, Verksamhetschef Generation Pep) – Bättre hälsa för barn och unga!

Påpekade vikten av fysisk aktivitet och minskat stillasittande för barn- och unga. Ser detta som förebyggande om något och en möjlighet att klara framtidens hälso- och sjukvård. 

I dagsläget många barn och unga som inte uppnår rekommendationer om daglig fysisk aktivitet. Man har också sett att socialekonomisk påverkan gällande om man som barn får förutsättningarna för detta eller inte. Generation Pep har skapat material för att peka på vikten av bla. fysisk aktivitet och goda matvanor (Saga-sagor). Delas ut till barn vid många BVC mottagningar idag. Även tandvården har ett material att använda.  

Petra von Heideken Wågert (Professor i fysioterapi och vetenskaplig ledare för Center för välfärdsförändring) – Center för välfärdsförändring – resan mot en nationell arena för evidensbaserad kunskap om hälso- och välfärdsteknikens möjligheter.

Arbetar nu mer som ledare för Center för välfärdsteknik. Har bla. varit med och skapat ”Fik@rummet” en digital plats för att mötas, dela intressen och ha trevlig. De arbetar för att samla evidensbaserad kunskap och man får gärna kontakta dem för att resonera och bolla tankar kring ev. projekt eller arbetssätt kring hälso- och välfärdsteknik.  

Minna Johansson (läkare Herrestads vårdcentral, cochrain sustainable healhcare) – Hållbar sjukvård – hur utvecklar vi vården utan att överbelasta mänskliga, finansiella och miljömässiga resurser. 

Pratar om att det idag är svårt att prioritera insatserna i vården och att vi inte riktigt räcker till utan behöver se hur vi kan prioritera på bästa sätt. 

Maria Koblank (Verksamhetsutvecklare regionstaben Innovation, region Kalmar) – Bäst i test? Nytt arbetssätt för rehabilitering av hjärt- och KOL-patienter med hjälp av digital distansmonitorering.

Har infört möjligheter till distansmonitorering för hjärt- och KOL-patienter.  Vilket lett till minskade akuta inläggningar och tryggare patienter.

Olivia Wigzell (Generaldirektör Folkhälsomyndigheten) - Alla har en psykisk hälsa. Gemensamt arbete för en bättre psykisk hälsa. 

Påpekar vikten av att arbeta med psykisk ohälsa och att alla har rätten till psykisk hälsa. Berättar om folkhälsomyndighetens roll och deras tankar framåt kring arbetet med dessa frågor. Bland annat pratar hon om den kartläggning som gjordes 2023 ”Att inte bara överleva utan att faktiskt också leva” samt om ”Digitala medier och ungas hälsa” (2024). Hon lyfter också en e-utbildning till ledare som jobbar med barn och unga ”Ledare som lyssnar”, vikten av uppföljning även av små barns hälsa och ”Nationella hälsoprogrammet för barn och unga”. 
Ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention ”Det handlar om livet”, 10-årig nationell strategi (2025-2034). 

Psykisk ohälsa ökar bland unga idag, ffa. Bland unga kvinnor

Påpekar att begreppet psykisk hälsa ofta används som paraplybegrepp som både innefattar psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa och att det inte finns något ”antingen eller” utan att det ständigt överlappas och kan förekomma samtidigt. Frånvaro av diagnoser och besvär ger inte automatiskt en god hälsa.  

Sofia Rydgren Stale (Ordförande sveriges läkarförbund) – Hur ska vården styras?

Sofia svarade på frågor från moderator och publik kring läkarförbundets hållning och syn på olika frågor kring framtidens vård och styrningen av den.

Matilde Broberg Ekström (fysioterapeut och konsult), Ida Kåhlin (Förbundsordförande Sveriges arbetsterapeuter), Cicilia Winberg (förbundsordförande Fysioterapeuterna), Jenny Nord (leg. Sjukgymnast Vårdbolaget Tiohundra) – Framtidens rehabilitering – personcentrerad, nära och digital – Icura.

Panelsamtal kring vikten av fysisk aktivitet och minskat stillasittande samt vikten och rättigheten till rehabilitering, habilitering och förebyggande insatser. Lyfter även digital teknik som ett komplement till dessa insatser. 

Thomas Ardenfors (Nationell samordnare, Socialdepartementet) – Framtidens vårdplatser och samverkan för hållbar hälso- och sjukvård. 

Lyfter 3 viktiga punkter för att kunna skapa trygghet: Trygg hemmiljö, trygg skolgång och trygga fritidsaktiviteter. 

Samtalade om vikten och möjligheten att bli familjehem, kontaktperson, jourhemsfamilj m.m.

Vikten av att vi tillsammans försöker skapa bästa möjliga förutsättningar för barn- och unga, både staten, kommuner, regioner, företag och civilsamhälle tillsammans. 

 

 

 

Påverkansarbete