Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Atlaspriset år 2013 - Vad hände sedan?

Publicerad: 2024-10-18 13:28

”Lotta brinner på ett outtröttligt sätt för att minska risken för fall för de äldre" inledde motiveringen när Lotta Jacobsson vann Atlaspriset 2013.

När Lotta fick priset hade hon nyligen klivit på sitt första chefsuppdrag. Lotta tillträdde som chef för Rehabenheten i Sundsvalls kommun i samband med att kommunen tog över ansvaret för hemsjukvården. Hon hade tidigare fördjupat sina kunskaper inom fallprevention genom studier vid Umeå universitet. Denna kunskap visade sig vara värdefull i hennes uppdrag som sjukgymnast i Sundsvalls kommun. 

När Sundsvalls kommun drabbades av flera allvarliga fallolyckor hos äldre initierades ett omfattande förebyggande arbete. Lotta fick förtroendet att leda projektet. Genom ett nära samarbete mellan olika professioner lyckades Lotta och hennes team utveckla nya rutiner och utbildningsmaterial. Särskilt omvårdnadspersonalen, som har en nyckelroll i brukarens vardag, fick en viktig kunskapsuppbyggnad. Resultatet talade för sig själv: antalet höftfrakturer minskade med hela 30%. Fysioterapeuterna spelade en central roll i detta arbete genom att bedöma fallrisken hos nyinflyttade. Lotta och hennes team insåg att orsakerna till fall är många och komplexa, och att ett framgångsrikt förebyggande arbete kräver ett helhetsperspektiv. För att stödja detta arbete införde de även Senior Alert.

När Lotta introducerade Senior Alert tog hon en aktiv roll inom det fallförebyggande arbetet. Genom ett multiprofessionellt samarbete lyckades Lotta och hennes team finansiera balansgrupper på boendena. Intresset var stort, och Lotta såg med glädje hur både fysisk förmåga och självständighet ökade hos deltagarna. 

Som enhetschef fortsatte Lotta att driva det fallförebyggande arbetet genom att utbilda och motivera medarbetare. När Lotta senare arbetade som medicinskt ansvarig för rehabilitering kunde hon tydligt se sambandet mellan bristande fallprevention och antalet fallskador. Genom att granska avvikelser upptäckte Lotta att många fall hade kunnat undvikas med ett mer samordnat arbete. 

Lotta minns särskilt en patient som hade uppemot 20 fall per månad. Genom att analysera situationen och anpassa omgivningen kunde Lotta och hennes team minska antalet fall drastiskt. Det är detektivarbete som krävs för att hitta de bästa lösningarna för varje enskild individ. 

I sin nuvarande roll som enhetschef för en hemtjänstgrupp i Timrå fortsätter Lotta att arbeta för att förebygga fall. Genom ett nära samarbete mellan olika professioner strävar Lotta och hennes team efter att skapa en trygg och säker vardag för brukarna. 

Nu väntar ett nytt spännande uppdrag inom HR, men Lotta:s grund som sjukgymnast och erfarenhet av fallprevention kommer alltid att vara en viktig del av henne. Möjligheterna inom vår profession är oändliga. 

Professionsutveckling Distrikt Västernorrland