Atlaspriset år 2011 - Vad hände sedan?
Sedan Jan-Ola Vestin vann Atlaspriset 2011 för sitt förbättringsarbete med Bästa Effektiva OmhändertagandeNivå (BEON) har han hunnit bli pensionär. Här ger han oss en tillbakablick från tiden före och efter Atlaspriset.
Från juryns motivering kan vi läsa att han med sin BEON-beräkning visade att direkt sjukgymnastisk intervention sparar både patientvård och läkartid och därmed minskar kostnaden för koncernen/regionen. Hans arbete uppmärksammades inom regionen och förväntades leda till att de reduceringar av tjänster som då hade aviserats/verkställts upphör.
Priset uppmärksammades vid minglet på Primärvårdskonferensen 2011, vilken hölls på Södra Berget och där deltagare från hela landet deltog.
När Jan-Ola ser tillbaka på tiden efter Atlaspriset och hans förbättringsarbete berättar han följande:
-Det var nog vår/min chef som genom sitt intresse banade väg till förändringsarbetet. Hon såg att det skulle bidra till bättre ekonomi. Arbetet var en del i ett större förändrings/förbättringsarbete och det ledde till förändrat arbetssätt på väldigt många vårdcentraler i regionen. Sjukgymnasterna blev primärinstans för personer med besvär från rörelseapparaten och fick även rätt att skicka röntgenremisser på vissa ställen. I förlängningen förändrade vi även arbetssättet till att bli mer tidseffektivt. Min uppfattning är att sjukgymnasten fick högre status och att hen sågs som en tillgång som även generade vinst till arbetsgivaren. Jag vet att på några vårdcentraler arbetade sjukgymnaster vidare med förändringsarbetet, men eftersom jag slutade min anställning i regionen 2012 för att bli privatpraktiker så vet jag inte hur det ser ut mer än något år efter det.
Hälsningar
Jan Ola Vestin
Kommentar: Det skrevs även en artikel i dagstidningen Örnsköldsviks allehanda som du kan hitta här: https://www.allehanda.se/2012-02-21/jan-ola-ar-utsedd-till-arets-sjukgymnast-2011/