Gånganalys och kognitiv sjukdom
Kan gånganalyser bidra till att diagnostisera och bedöma kognitiv sjukdom samt normaltryckshydrocefalus? Sektionen för äldres hälsa anordnade tillsammans med neurologisektionen ett utbildningsblock på Fysioterapi 2023.
Gång- och balansproblem viktiga ledtrådar
Lena Kollén [Sweden]1, Låtta Hasselgren [Sweden]2, Ylva Cedervall [Sweden]3, Sahlgrenska Universitetet, Sjukhuset1, Geriatriskt Centrum, Region Västerbotten2, Minnesmottagningen, Akademiska sjukhuset3
Gång- och balansproblem är viktiga ledtrådar för tidig diagnostik och behandling vid NPH och kognitiva sjukdomar.
Vid kognitiva sjukdomar kan förändringar i gångmönster ses i mycket tidigt skede, ofta innan diagnos ställts. Fysioterapeuter är ofta den första profession som patienten tar kontakt med på grund av gång- och balansproblem. Personer med kognitiva sjukdomar, till exempel inom gruppen atypisk parkinsonism, får tidigt i sjukdomsförloppet specifika motoriska funktionsnedsättningar som direkt påverkar deras förflyttningsförmågor. Även vid andra sjukdomstillstånd, som t ex Alzheimers sjukdom, påverkas förflyttningsförmågan tidigt, men här är det ofta kognitiva problem som ligger till grund för försämrad förflyttningsförmåga. Normaltryckshydrocephalus, NPH, är en diagnos där symtom på gång- och balanssvårigheter i kombination med kognitiv nedsättning kommer smygande. Ofta tolkas detta felaktigt som en naturlig del av åldrandet. Det är viktigt att dessa patienter utreds så tidigt som möjligt för ställningstagande till shuntbehandling som kan förbättra funktionen och förhindra fall. Fysioterapeuten har en central roll att uppmärksamma detta och bidra till att patienten får en utredning och diagnos, vilket möjliggör tidig kirurgisk behandling.
Denna halvdagsutbildning vänder sig till fysioterapeuter inom kommun, primärvård och slutenvård som arbetar med äldre personer. Utbildningen kommer att bestå av föreläsningar, patientfall samt en paneldiskussion tillsammans med kursdeltagarna.
Lärandemål
Deltagarna förväntas få en ökad kännedom och kunskap om tidiga motoriska tecken och symptom vid NPH och kognitiva sjukdomar samt om forskningen inom området. Fysioterapeutens roll i teamet tydliggörs och kunskap om bedömningsinstrument och metoder som kan vara användbara för att identifiera typiska motoriska funktionsnedsättningar förmedlas. Ett mål är att deltagarna ska få en ökad förståelse för komplexiteten vid dessa diagnoser, samt hur man som fysioterapeut kan stödja patienten att bibehålla/förbättra funktion, förhindra fall och minska fysisk inaktivitet.