Hoppa till huvudinnehåll Fysioterapeuterna Logga in Bli medlem

Lönsamt med arbetsmiljöinsatser?

Publicerad: 2020-10-26 11:25 • Uppdaterad: 2024-01-24 13:29

Sektionen anordnade den 16/10 en halvdagsutbildning om lönsamheten med arbetsmiljöinsatser. Här kan du läsa ett referat.

Föreläsare:

  • Malin Lohela Karlsson, med. dr och ekonom
  • Kerstin Tegbrant, MSc, leg sjukgymnast och ergonom
  • Kjerstin Stigmar, med. dr, leg sjukgymnast och ergonom.

Malin inledde med att ge introduktion i ämnet hälsoekonomi och diskuterade bland annat huruvida arbetsmiljö är viktigt för verksamhetsutveckling eller om det endast handlar om medarbetares hälsa. Det påtalades att vi behöver lyfta upp arbetsmiljöfrågor på agendan till en naturlig del av det dagliga arbetsmiljöarbetet. Punkter som kan vara viktiga är:

  • Att tydliggöra hur koppling mellan hälsa och arbetsmiljöproblem bidrar till att verksamhetsmål uppfylls
  • Att synliggöra kostnader för ohälsa och arbetsmiljöproblem
  • Att visa på effekt och att insatserna ger mervärde.

Malin argumenterade för att vi måste hjälpa företag/ledningar att se arbetsmiljöarbete som en investering och inte en kostnad. För att lyckas med det kan ekonomi vara ett starkt verktyg. Hon gav många exempel på hur vi kan räkna på arbetsmiljöproblem för att skapa incitament för att förebygga ohälsa. I slutet av dagen visade hon också ett arbetshälsoekonomiskt analysverktyg som kan nyttjas just för detta.

Kerstin Tegbrant delade med sig av erfarenheter från hennes arbete som ergonom på Scania och hennes forskning i ämnet. Hon lyfte fram nyckelfaktorer för proaktiv ergonomi. Påvisade hur stor betydelse ”rätt” ergonomi från början har på utfall av insatser och att det finns ett tydligt samband mellan produktivitet- kvalitet-ergonomi.

Kjerstin Stigmar diskuterade i sin tur forskningsprojektet Work up ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. Samt hur en strukturerad kontakt med arbetsgivare förefaller vara kostnadseffektiv för patienter med tidiga nack- ryggbesvär utan längre sjukskrivning.

Det var sammanfattningsvis en halvdag som gav mersmak i ämnet. Hälsoekonomi är ett område där vi i vår profession kan ha en stor roll. Vi i styrelsen hoppas att vi kan återkomma med fler utbildningsinsatser i ämnet då vi upplever att det är ett aktuellt ämne där det finns stor anledning att förkovra sig. Fysioterapeuter verksamma inom arbetshälsa och ergonomi borde inneha en självklar och stor roll i det dagliga arbetet med att understödja arbete med förebyggande arbetsmiljöarbete.

Stort tack till alla som deltog och bidrog till en givande förmiddag.

 /Styrelsen

Arbetshälsa och ergonomi