Den postoperativa ryggen – en berg- och dalbana. Föreläsning av Tobias Croner
Referat från MDT-konferens 2024
Tobias arbetar på Ryggkirurgiskt Centrum i Stockholm och gör sambedömningar med kirurg inför operation och berättar om de med- och motgångar han ser i rehabiliteringen efter ryggkirurgi. Han betonar vikten av att gå igenom de postoperativa faserna med patienten och informera dem om inflammationsfasen, läkningsfasen och mognadsfasen för att patienten ska få rätt förväntningar. Även viktigt att patienten förstår förloppet för att vi ska upptäcka avvikande förlopp och röda flaggor, och att de förstår att de ska ha ont under vissa faser. RKC följer tydliga program med veckoindelning för stegring av träningen.
Ofta behöver vi förklara att läkningen tar tid och att till exempel en droppfot eller domningskänsla försvinner senare än smärta postoperativt. Vi behöver kunna anpassa oss till den patient vi har framför oss, vissa behöver vi bromsa i träningen och andra behöver vi gasa på. Det finns ofta rörelserädda patienter som inte vågar röra sig då de tror att något kan gå sönder postoperativt om de inte vilar. Många patienter är rastlösa och det är viktigt att få dem att förstå att vi ska röra på ryggen utan att reta den och ge tid för sårläkning. En sårinfektion kan gå in i disken och ge en diskit vilket kan bli mycket besvärligt. Viktigt att också hålla koll på smärta i benet efter operationen vilket kan vara en blödning, eller om patienten får kraftig huvudvärk.
Viktigt att vi ger våra patienter rätt förväntningar - ofta opererar vi inte för smärtan, utan för ökad gångsträcka. Patienter som har tränat preoperativt upplever generellt mindre smärta och rörelserädsla samt ökad livskvalitet postoperativt.
/Cecilia Ward