Omställning till Nära vård
Just nu pågår en omställning i hälso- och sjukvården till en Nära vård med personen i centrum. Det påverkar arbetssätt och förhållningssätt för alla som arbetar inom vården.
Vårt hälso- och sjukvårdssystem är till stor del uppbyggt kring en organisation som sattes för länge sedan, i en organisationsstruktur där människan ska passa in. Men sedan några år pågår en omställning mot det som kallas Nära vård.
Nära vård är inte en ny organisationsform utan handlar om arbetssätt och förhållningssätt där man utgår från patientens individuella förutsättningar, förmågor och behov.
Personcentrerat förhållnignssätt
Kärnan i nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från individens behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just den personen.
En mer tillgänglig, närmare vård kan tillsammans med nya arbetssätt i vården innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och därmed räcka till fler.
Omställningen har kommit olika långt inom olika delar av vården och på olika platser i landet. På många ställen har man redan infört nya arbetssätt, inom andra verksamheter pågår samtal om hur det ska genomföras. Men alla arbetsplatser som idag finns inom hälsa, vård och omsorg kommer så småningom att påverkas.
Vad betyder omställningen för fysioterapeuter?
Fysioterapeuter jobbar ofta utifrån ett personcentrerat förhållningssätt, vilket är en styrka i omställningen mot en Nära vård. I Nära vård är det också ett större fokus på hälsofrämjande, förebyggande och proaktiva insatser, samt att stärka personers egenmakt, vilket gör att fysioterapi och fysioterapeuter har en viktig roll.
Sveriges Kommuner och Regioner har ett omfattande material om Nära vård, med filmer, texter, arbetsmaterial och goda exempel. De erbjuder också utbildningstillfällen om Nära vård.