Hoppa till huvudinnehåll Fysioterapeuterna Logga in Bli medlem
Kvinna står och pekar på texten på ett stort pappersark som fästs på en vägg.

Foto: Unsplash

Se till att ha en kompetensutvecklingsplan

Trots överenskommelser med arbetsgivarna så kan långt ifrån alla medlemmar räkna med att få fortbildning på betald arbetstid. Många har inte ens en kompetensutvecklingsplan. Är det så för dig? – prata med din chef.

En kompetensutvecklingsplan är viktig både för medarbetaren och för arbetsgivaren. Planen bör göras årligen som en del av medarbetarsamtalet, av medarbetare och chef tillsammans, och den ska beskriva områden och aktiviteter för din kompetensutveckling under det kommande året.

Viktigt både för dig och för din chef

Ett samtal med din chef om din kompetensutveckling är ett viktigt tillfälle för att diskutera hur du bäst kan upprätthålla evidensbaserad kunskap inom ditt kunskapsområde samt hur du kan bidra till verksamhetens utveckling.

För arbetsgivaren är kompetensutvecklingsplanen nödvändig för att kunna ha kontroll över och planera verksamhetens kompetensförsörjning och utveckling av ny kunskap.

Lönestrukturen ska stimulera till kompetensutveckling

I kollektivavtalet HÖK-T som gäller för anställda inom regioner och kommuner framgår det tydligt att lönestrukturen ska stimulera till kompetensutveckling för att individen under hela yrkeslivet ska kunna bidra till verksamhetens utveckling. Trots det svarar majoriteten av medlemmarna när vi frågat dem i en enkät (2022) att det inte lönar sig ekonomiskt med kompetensutveckling.

Eftersom lönesamtalet baseras på din prestation och utveckling under det senaste året finns här en direkt koppling till kompetensutvecklingsplanen. Om du uppnått målen i kompensutvecklingsplanen har du starka argument för ett högre lönepåslag.