Hoppa till huvudinnehåll Fysioterapeuterna Logga in Bli medlem

Hitta lämpliga lokaler

Det finns flera krav som behöver beaktas när en vårdgivare ska hitta lämpliga lokaler för verksamheten.

God hygien

Vården, inklusive de lokaler och utrustning som används i verksamheten, ska bland annat uppfylla högt ställda krav på god hygien.

Inspektionen för vård om omsorg, IVO, har tillsyn på hälso- och sjukvårdens område och därmed även för de lokaler där vården bedrivs, som behandlingsrum och operationssalar. Men även de kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnderna har ett ansvar för tillsyn av lokaler för vård och omsorg. Det gäller för de delar av lokalerna dit allmänheten har tillträde, som entréer och väntrum.

Mer information om kraven på god hygien finns hos Socialstyrelsen.

En vägledning på området har tagits fram av Folkhälsomyndigheten

Tillgänglighet

Utöver kraven på god hygien ska lokalerna även uppfylla krav på tillgänglighet. Vårdgivaren har en skyldighet enligt diskrimineringslagen att vidta skäliga tillgänglighetsåtgärder för en patient med en funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om att installera en ramp och ta bort trösklar.

Det kan även finnas skyldigheter i andra författningar, som plan – och bygglagen.

Mer information om krav på tillgänglighet finns hos Diskrimineringsombudsmannen.

När du hittat en lämplig lokal

Oavsett om du är hyresgäst eller hyr ut din lokal i första eller andra hand, rekommenderar vi att du har ett tydligt hyresavtal. Det är viktigt att reglera hyran och eventuella hyreshöjningar och ditt och motpartens ansvar i olika frågor. Beroende på typ av avtal (avtal kan löpa tills vidare eller tidsbegränsas) och hur länge ett hyresförhållande varar är det möjligt med olika uppsägningstider. Reglerna kring detta hittar du i hyreslagen (12 kap. jordabalken). Där finns också bestämmelser om hur ett hyresavtal kan sägas upp, hur uppsägningshandlingen behöver se ut, osv. Hyreslagens bestämmelser är till stor del tvingande till hyresgästens fördel.

En hyresgäst som hyr en lokal kan aldrig ha rätt till direkt besittningsskydd. Det innebär att hyresgästen behöver flytta om han eller hon blir uppsagd. Däremot kan det under vissa förutsättningar finnas ett så kallat indirekt besittningsskydd, vilket kan ge rätt till ersättning vid uppsägning från hyresvärdens sida.

Mer information finns hos Sveriges domstolar.