Hoppa till huvudinnehåll Fysioterapeuterna Sök Logga in Bli medlem

Förslag till förbundsstyrelse

Följande personer har föreslagits av valberedningen att ingå i förbundsstyrelsen under mandatperioden 2025-2028. Valet sker på kongressen i november.

Valberedningens förslag

Cecilia Winberg, förbundsordförande

Ålder: 54

Utbildning: Utbildad sjukgymnast 1991, Disputerad i rehabiliteringsmedicin (2014), specialist i neurologi (2001).

Arbetsplats: Fysioterapeuterna

Min yrkesbakgrund: Under största delen av min karriär har jag arbetar med neurologisk rehabilitering både inom slutenvård och öppenvård. Jag har erfarenhet från primärvården, både som anställd och som företagare inom egen verksamhet. Jag har varit anställd som doktorand vid Lunds universitet, projektanställd som forskare och enhetschef vid lasarettet i Ystad. Förbundsordförande sedan 2021.

Min bakgrund som förtroendevald: Mitt första uppdrag var som företagarrepresentant, sedan dess har jag varit engagerade i såväl distriktsstyrelse som sektionsstyrelse. Jag har varit ordförande för distrikt Skåne och i sektionen för neurologi. På nationell nivå har jag varit ledamot i etiska rådet. Sedan 2012 har jag varit ledamot i förbundsstyrelsen och sedan 2020 förbundsordförande.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Jag bidrar med min erfarenhet som fysioterapeut, som förtroendevald och som ledare. Jag bidrar med kunskap om hur samhället ser ut och hur vi kan påverka förutsättningarna för fysioterapeuters bästa. Jag bidrar med mitt engagemang och med min kraft så att vi som styrelse blir ett lag som vill arbeta tillsammans, som har roligt medan vi gör det och som ser och skapar resultat.

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

  1. Det är viktigt för oss att bli en starkare aktör på de traditionellt fackliga områdena. Vi har redan idag påbörjat det arbetet men det krävs mer av oss. Vi behöver uttrycka oss tydligare och oftare, vi behöver fokusera på lön/villkor och arbetsmiljö internt såväl som externt. Det som gör oss unika är kopplingen mellan profession och fack- det ska vi värna och utveckla.
  2. Karriär och kompetens där fler behöver utbildas till fysioterapeuter och fler behöver vilja arbeta kvar inom yrket och göra karriär. Här ingår också reglerad rätt till fortbildning och statligt reglerad specialistutbildning.
  3. Fortsätta och fördjupa arbetet kring vår professions betydelse för en hållbar värld och för måluppfyllelse av Agenda 2030.

Sofia Stridsman, vice ordförande

Sofia Stridsman

Ålder: 40år

Utbildning: Fysioterapiprogrammet kandidatexamen 2009

Arbetsplats: Skellefteå kommun

Min yrkesbakgrund: 2009-2016 Rehabenheten Kristinehamn Region Värmland, 2016-2022 Kåge HC Region Västerbotten, 2022 – Skellefteå kommun Hälso- och sjukvårdsenheten.

Min bakgrund som förtroendevald: Vice ordförande studentstyrelsen Lunds Universitet, förtroendevald på samtliga arbetsplatser sedan 2011 och framåt, nu Skellefteå kommun. Regionalt förhandlingsansvarig och ordförande distrikt Värmland samt ordförande distrikt Västerbotten, nu ledamot. Ledamot ett år i sektionen för primärvård.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: God kunskap och ett djupt engagemang från långvarigt arbete inom distrikt med lön- och avtalsfrågor, konkret och strategiskt påverkansarbete gentemot beslutsfattare, erfarenhet av samverkan i olika forum, geografiskt perspektiv med bl.a. glesbygd. Jag är lösningsfokuserad och en kreativ lagspelare.

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

Skapa en rekryterande kultur inom förbundet. Det ska vara en självklarhet för alla fysioterapeuter att vara medlem i vårt förbund.

Att öka det fackliga engagemanget inom kåren och på så sätt stärka medlemsnyttan i villkors- och påverkansfrågor. Det finns en stark kåranda, ett stort engagemang ute på arbetsplatserna och en gedigen kompetens som vi behöver ta tillvara och kanalisera för att bli starkare som organisation inåt och utåt i lön- och villkorsfrågor, påverkan och samverkan inom alla sektorer.

Strukturerat arbete kring distrikt och sektioner för en mer jämlik och samlad organisation.

Therese Ekblad, ledamot

Ålder: 36

Utbildning: Fysioterapeutexamen 2011, Linköpings universitet.  Magisterexamen i fysioterapi 2023, Uppsala universitet. Specialistfysioterapeut inom intensivvård 2023.

Arbetsplats: Intensivvårdsavdelningen/Kirurgklinikens rehabenhet, Region Västmanland.

Min yrkesbakgrund: Första jobbet var på en geriatrisk avdelning på Dalens sjukhus. Därefter några år som personlig tränare och idrottslärare innan jag fick jobb som fysioterapeut i Region Västmanland 2014 där jag under åren har arbetat främst inom slutenvård (neurologi, hjärtrehabilitering, njurmedicin och lungmedicin). Sedan 2017 har jag arbetat inom intensivvård.

Min bakgrund som förtroendevald: Regionalt förhandlingsansvarig i Västmanland sedan 2017. Arbetsplatsombud och skyddsombud på de arbetsplatser jag varit anställd inom Region Västmanland sedan 2014. Ledamot i distriktsstyrelsen i Västmanland sedan 2016. Vald till kongressombud 2016, 2020 samt 2024. Medverkat i fackliga referensgrupper för Fysioterapeuterna.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Engagemang och inspiration är två ledord som kommer att beskriva mitt eventuella arbete i förbundsstyrelsen. Med hjärtat i de fackliga frågorna, en övertygelse om nyttan med oss fysioterapeuter och med den erfarenhet jag har med mig som förhandlingsansvarig hoppas jag kunna vara en kraft för fortsatt förbättring för Fysioterapeuter. 

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

För att nå förbättrade lönenivåer, en bättre arbetsmiljö och ett hållbart yrkesliv behöver vi engagera fler att ta fackliga uppdrag. Att sänka tröskeln för ett fackligt engagemang är en viktig fråga för vårt fortsatta påverkansarbete om bättre arbetsrättsliga och lönemässiga villkor.

Lönefrågan kommer alltid att vara en viktig fråga och arbetet med lönenivåer i relation till utbildning och kompetens behöver fortsätta med en tydlig målbild.

Vi ska fortsätta att vara aktiva i samhällsdebatten kring levnadsvanor. Ett strategiskt påverkansarbete behöver fortsätta för att få beslutsfattare att inse vår yrkeskompetens och insikt i det värde vi är med och skapar för människor och samhället – varje dag.

Helene Henriksson, ledamot

Helene Henriksson

Ålder: 54

Utbildning: Leg sjukgymnast -95 Lunds universitet, juridik, idrottspsykologi, neuropsykologi samt pedagogik och handledning Lunds universitet, Specialistutbildning neurosjukvård Göteborgs universitet, Fysisk aktivitet och hälsa Dalarnas högskola, Kognitiv beteendeterapi, Ledarskap och projektledning, lärarutbildning MI (Motiverande samtal)

Arbetsplats: Enheten för miljö och hälsa, Regional utveckling, Region Skåne

Min yrkesbakgrund: Lång klinisk erfarenhet inom neurologisk rehabilitering men även från primärvård, psykiatri, och levnadsvanemottagningar samt strategiska uppdrag gällande levnadsvanor och fysisk aktivitet. Nu hälsostrateg på Regional utveckling och sakkunnig fysisk aktivitet samt Socialstyrelsens arbetsgrupp gällande Hälsoprogram barn & unga. Har arbetat i flera av Fysioterapeuternas levnadsvaneprojekt, representant i nationella HFS-nätverket. ”Årets fysioterapeut” 2023.

Min bakgrund som förtroendevald: Tidigare fackligt ombud under några år på Neurologiska kliniken, Skånes universitetssjukvård.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Engagemang och erfarenhet av förebyggande och hälsofrämjande arbete. Energi, mod och en ambition att synliggöra fysioterapeuter som en nyckelkompetens i en framtida hållbar hälso- och sjukvård. Mitt bidrag blir en kombination av klinisk och strategisk erfarenhet, att jobba nära politiken men också många patientmöten och handledning och undervisning av blivande fysioterapeutkollegor.  

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

Fysioterapeuterna måste jobba för att skapa goda förutsättningar och en bra arbetsmiljö för vår yrkesgrupp. Många kollegor vittnar om besparingar och neddragningar. Vi behöver lyfta fysioterapeuten som en nyckelkompetens och ett viktigt bidrag i en framtida hållbar hälso- och sjukvård och att denna kompetens också värdesätts och syns i löneutvecklingen.

Fysioterapeuterna bör fortsätta att ta en ledande roll i arbetet med hälsosamma levnadsvanor och bidra till ett hållbart samhälle.

Jag ser gärna att Fysioterapeuterna tydligare lyfter yrkeskårens möjligheter inom olika arenor där vi kan bidra med vår unika kompetens t ex elevhälsan, i ledande positioner och strategiska roller.

Erwin Lindén, ledamot

Erwin Lindén

Ålder: 34

Utbildning: Leg. Fysioterapeut 2013, Specialist i Smärta & Smärtrehabilitering 2022.

Arbetsplats: Arbetar på Vårdval Specialiserad Fysioterapi (LOV) på Sport & Rehabkliniken, Vasastan, Stockholm.

Min yrkesbakgrund: Jag har varit verksam som kliniker sen 2013 där jag arbetat både inom privat och offentlig sektor med majoriteten av tiden i Stockholms primärvård.  

Min bakgrund som förtroendevald: Jag har varit en del av styrelsen i Smärtsektionen, Fysioterapeuterna sedan 2023.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Jag har en brinnande kärlek till vårt yrke som hittills inte svalnat, ett sinne för att arbeta långsiktigt och resonera i komplexitet samt alltid nyfiken på att lära mig vad som kan uppnås av att tänka utanför ramarna som nog kan komma till nytta.

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

- Stärkt attraktivitet i förbundet för att det ska vara självklart att bli och förbli medlem.

- Rekrytering av medlemmar.

- Förstatligande av specialisttiteln och förstärkning av utbildningar som förhoppningsvis ska ge de ringar på vattnet som resulterar i de ersättningar och löner fysioterapeuter förtjänar.

Philip Ohlsson, ledamot

Ålder: 34

Utbildning: Kandidatexamen, Pågående Master inom idrottsvetenskap samt ST- Fysisk aktivitet och idrottsmedicin. OMT steg 3.

Arbetsplats: Egenföretagare, Kulan Idrottsskadecentrum i Malmö.

Min yrkesbakgrund: Jag har varit yrkesverksam fysioterapeut sedan 2017. Tre år i primärvården inom Region Skåne innan jag bytte till Stiftelsen Valjeviken i Blekinge där jag fortsatte inom primärvård samt idrottsmedicin. För drygt ett år sedan startade jag eget företag och är nu verksam inom idrottsmedicin.

Min bakgrund som förtroendevald: Min fackliga bakgrund började redan under studenttiden som ledamot i studentstyrelsen och därefter ett år som ordförande för studentstyrelsen. Jag har suttit som lokalt fackligt förtroendevald samt representant för Fysioterapeuterna i Primärvården i Region Skåne.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Kontinuitet, jag tror att det är bra om förbundsstyrelsen består av en blandning av nya och personer som suttit i förbundsstyrelsen tidigare och är insatt i arbetet. Jag vill fortsatt verka för fysioterapeuter möjlighet till specialisttjänstgöring och specialisttjänster.

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

Något som vi har arbetat under väldigt många år, långt innan jag tillträdde i förbundsstyrelsen är statligt reglerad specialistutbildning. Vi har under flera år arbetat med påverkansarbete och äntligen har regeringen tillsatt en utredning som ska titta på behovet av specialistutbildning för bland annat vår profession. Trots att vi nu kommit så här långt så fortsätter arbetet med denna fråga.

Som för alla förbund så är vi ingenting utan våra medlemmar. Vi har ett förändrat ekonomiskt läge i samhället i stort och detta påverkar oss som förbund också. Vi behöver fortsatt arbeta med vår medlemsvård för att se till att vi är relevanta för våra medlemmar.

Specialistlisttjänster. Vi ser att några regioner har tillsatt specifika tjänster för våra specialister men det behöver bli många fler. Behovet finns redan där men vi behöver fler specialisttjänster.

Annie Palstam, ledamot

Ålder: 43 år

Utbildning: Sjukgymnastexamen 2008, master 2010, med.dr (2015), docent i rehabiliteringsmedicin (2019), samtliga i Göteborg.

Arbetsplats: Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Sahlgrenska akademin och Högskolan Dalarna

Min yrkesbakgrund: Arbetat inom kommunrehab och slutenvård, doktorand 2011-2015, sedan dess forskare inom rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg där hon även handleder och föreläser. Anställd halvtid vid Högskolan dalarna som lektor med forskning samt läraruppdrag i magisterprogrammet i fysioterapi.

Min bakgrund som förtroendevald: Ledamot i Smärtsektionens styrelse 2016-2020, vice ordförande 2018-2020. Ledamot i förbundsstyrelsen 2021-2024, ordförande för etik- och hållbarhetsrådet under samma mandatperiod.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Ett stort engagemang nationellt och internationellt inom omställningen mot hållbar sjukvård och fysioterapins viktiga roll i omställningen. Lång erfarenhet inom akademin med forskning och utbildning tillför ett perspektiv på vikten av utbildning, forskning och det livslånga lärandet.

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

  1. Fortsatt driva arbetet med hållbar utveckling (de globala målen i Agenda 2030) och mer specifikt stödja och utveckla fysioterapins roll i den pågående klimatomställningen inom hälso- och sjukvården och i samhället, för folkhälsans skull.
  2. Fortsatt utveckla samarbeten och dialoger såväl inom förbundet som med samverkansparter och beslutsfattare för tätare samverkan, och större påverkansmöjligheter. Tillsammans är vi starka!
  3. Vara en drivande kraft i fokusförflyttningen mot mer hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande hälso- och sjukvård, för en hållbar folkhälsa.

Maria Westin, ledamot

Ålder: 59 år

Utbildning: Avslutade min grundutbildning 1988 i Umeå, blev klar specialist i fysisk aktivitet och idrottsmedicin 2009 och disputerade 2015 vid Karolinska Institutet.

Arbetsplats: Aleris SportsMedicine Sabbatsberg, Stockholm.

Min yrkesbakgrund: Startade med några år inom slutenvård och primärvård för att övergå att arbeta som privatpraktiker 1994. Jag var 20 år på Hela Kroppen Fysioterapi, Stockholm som kliniker i ledande befattning och delägare. Erfarenhet av LOU-upphandlade uppdrag, LOF-, och LOV-avtal. Sedan 2018 har jag ett uppdrag på Aleris Sportsmedicin Sabbatsberg i Stockholm för att utveckla specialiserad fysioterapi.  

Min bakgrund som förtroendevald: Har suttit i Förbundsstyrelsen den senaste mandatperioden och är ordförande i Fysioterapeuternas Utbildningsbolag.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Jag har erfarenhet från en mandatperiod i FS och brinner för att utveckla vår profession med anpassning till förändrade förutsättningar. Min långa erfarenhet som kliniker, i kombination med akademisk bakgrund, ger mig förutsättningar att vara en driven och idérik problemlösare.

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

  • Fortsatt påverkansarbetet för att stärka fysioterapeuternas roll i utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård på alla nivåer.
  • Arbeta med avtal och villkor för att rusta fysioterapeuter inför framtidens krav och uppdrag inom hälso- och sjukvård.
  • Forskning och utbildningsfrågor – skapa bättre förutsättningar för samverkan mellan kliniker och forskare.

Benjamin Zairi, ledamot

Benjamin Zairi

Ålder: 33 år.

Utbildning: Fysioterapeutexamen 2015 på Luleås Tekniska Universitet. Magisterexamen i Fysioterapi samt specialist inom OMT 2021. Utbildning inom injektionsdiagnostik samt kurser inom rörelse- och stödjeorganen.

Arbetsplats: Kliniskt verksam inom Fysiomedics i Västerås och Avesta.

Min yrkesbakgrund: Har arbetat som egenföretagare inom primärvården i Region Dalarna sedan 2015 och bedriver idag fysioterapimottagningen Fysiomedics samt Neurologiskt Träningscenter som är en specialiserad enhet inom neurologisk rehabilitering i Region Västmanland. Jag är även undervisande lärare för OMT utbildningarna.

Min bakgrund som förtroendevald: Jag har varit förtroendevald inom OMT Sektionen sedan 2019 och har idag en sittande roll som ordförande.

Det här kommer jag att tillföra förbundsstyrelsen om jag blir vald: Jag besitter kunskap och erfarenhet av att skapa och bedriva vårdverksamheter av hög kvalitet på primärvårdsnivå vilket grundar sig i en djup förankring i professionens kliniska arbete. Jag drivs av att skapa vård som gör skillnad och att bidra till professionsutvecklingen utifrån livslångt lärande och kompetensutveckling. Jag eftersträvar att vårt arbete som fysioterapeuter har en betydande roll i utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård.

Dessa tre frågor tycker jag är viktigast för Fysioterapeuterna den kommande mandatperioden:

Det är viktigt att fortsätta arbetet för en statligt reglerad specialisttitel samt att utbildningstjänster och specialisttjänster inrättas för ökad legitimitet.

Vi behöver arbeta för våra medlemmars rätt till ett långsiktigt hållbart och utvecklande arbetsliv med attraktiva villkor som bra lön, möjlighet till en god löneutveckling och en bra och transparent löneprocess. Ett patientnära arbete måste ge mer pengar i lönekuvertet.

Det är viktigt att vi säkerställer att system för den offentligt finansierade vården är stabila över tid för att säkra kompetensförsörjningen, skapa förutsägbarhet och främja en god verksamhet för dem som bedriver egen vårdverksamhet, är anställda inom vården och för patienter.